Възход на Азия или бавен залез на Запада?

Възход на Азия или бавен залез на Запада?
29-12-2022г.
0
Ирини Зикидис

Току що изгледах последното видео на полковника в оставка Andrew Milburn – основател на международната бригада Mozart, съставена от ветерани от британските и американските специални части. 

Milburn нарича организацията си „Mozart“, като контрапункт на руската наемническа групировка Вагнер. Веднага след своето създаване Mozart набра значителна популярност с дейността си в Украйна. Немногобройните ѝ членове, около 20-30 души, обучават украинските военни и осигуряват хуманитарна помощ на украински цивилни във фронтовата зона, без да взимат участие в бойните действия. Самият Andrew Milburn се радва на огромно внимание от страна на големите мейнстрийм медии, като често дава интервюта, включително от настоящата гореща точка Бахмут. 

В едно от интервютата си за New York Times от октомври тази година, прокарвайки паралел с войните в Ирак и Афганистан той отбелязва: „… позицията ни беше донякъде морално двусмислена - за много хора там ние [САЩ] бяхме нашествениците. Но тук [в Украйна] ние отблъскваме нашественик. Ето нещо абсолютно недвусмислено. Колко войни в съвремието са морално недвусмислени?“ От своя страна авторът на статията не оставя никакво съмнение в моралните подбуди на полковник Milburn: “Воден от същия проукраински дух, който развява жълто-сини знамена в целия Западен свят, г-н Milburn е твърдо убеден, че тази война е справедлива.“

Последното интервю на полковника, обаче, взето наскоро в САЩ, предизвика оживена полемика. Неговите скандални и неочаквани коментари за войната в Украйна се оказаха в драстично противоречие с позицията му, отразена преди два месеца от New York Times. В него Milburn определя украинското общество като "corrupt, f*cked-up", ръководено от „f*cked-up people” и заявява, че украинските власти не спазват Хагската конвенция, а украинските войници извършват жестокости и убиват руски военнопленници. В допълнение Milburn признава, че не е фен на Украйна, че войната там не е заради самата страна, а битка срещу Путин и тези около него.

Само с няколко думи Milburn разруши доминиращия медиен наратив, който е обсебил нашето информационно пространство. Старателно изгражданият образ на населената с елфи цивилизована Украйна се разпадна. Разпадна се и до болка инфантилизираната представа за реалните причини, довели до тази война. От другата страна на барикадата, в Русия, наративът не е по-различен. Тяхното медийно пространство пък е претъпкано от зловещи клишета като „защита на християнските ценности“ и „руски морални императиви“, от които чак ченето ти се схваща.
Налагащият се идеологически инфантилизъм, който в конкретния случай ни представя войната в Украйна през опростенческата призма на борбата между доброто и злото, между силите на светлината и мрака е направо опустошителен. 

По принцип, морализаторският дискурс, наложен върху политиката, винаги изкривява перцепцията за реалните събития и процеси. А самата политика, като механизъм, е хладна, безмилостна и дълбоко антихуманна в своята същност. И всяко захаросване е не само ненужно, но и вредно.
Държа да подчертая, че подобен политически инфантилизъм наблюдавам само в българското общество. Да, обществото е силно разделено и на Запад – едни подкрепят Украйна безрезервно, а други помнят добре многобройните статии в западните медии допреди 24 февруари 2022, на тема „Украйна – най-корумпираната държава в Европа“ и питат къде отиват милиардите на данъкоплатците. Но на Запад дискусията е далеч по-зряла, многопластова и цивилизована. Нищо общо с кресливата истерия на двата лагера у нас. 
Ще дам пример с дебата по френското радио Sud, с участието на Jacques Baud - бивш полковник в швейцарското стратегическо разузнаване и François Martin - експерт по международна политика, президент на клуба HEC Géostratégies. 
((Моля, правоверните атлантици, клечещи денонощно на стената ми, да спрат да четат, защото ме е страх да не се гътнат от ужас като прочетат какво казват швейцарски разузнавач и френски геополитически експерт - без съмнение, доказани четирихилядници от така и невиделия бял свят списък на г-ца Лена Бориславова). 

Ето само два цитата – целият разговор можете да чуете в приложения линк:
„Факт е, че ние доставяме оръжия на една страна, която според докладите на “Трансперънси интернешънъл” е най-корумпираната страна в Европа от години, и фактът, че оръжията са отклонени, не е нищо друго, освен демонстрация на тази корупция, защото тя очевидно финансира лица вътре в Украйна. Американците казаха, че 30-40% от оръжията стигат до фронта, а 60% изчезват. После са открити в ръцете на албанската мафия, а нигерийският премиер предупреди преди няколко дни международната общност, че оръжията, дадени за Украйна, пристигат в Нигерия и в цяла Западна Африка...“
„Ние сме съгласни: имаше инвазия на Русия в Украйна. Знаем кой е агресорът и кой е нападнатият, но е невъзможно да продължаваме да бъдем карикатурни манихейци, лагерът на Доброто срещу лагера на Злото. Всичко е далеч по-сложно. Причината, поради която Владимир Путин се намеси в Украйна, са издевателствата над населението на Донбас от 2014 година насам. Той се намеси в Украйна, воден от принципа - който е на ООН между другото - за отговорността за защита „The responsibility to protect“ - принцип, който беше формулиран няколко години след  конфликта в Руанда, и който казва, че когато виждаме население, подложено на издевателства, международната общност или съседите са длъжни да се намесят, за да попречат на това. Ако нашата дипломация беше активна от 2014, ако беше наложила спазването на Минските споразумения, ако се беше разбунтувала срещу издевателствата над жителите на Донбас, нямаше да има интервенция.“
Виждате ли, хора на доста високи позиции казват някакви очевидни истини, и все пак никой от ДаФранция не ги е обявил за руски мекерета и четирихилядници. Въпрос на интелектуален капацитет и тотална липса на слугински манталитет, предполагам. 
Знам, че правоверните атлантици, изчели всичко дотук, вече са посегнали към валидола, а кръвното им в момента е значително по-високо от IQ-то им. Наистина ми е забавно да им се подигравам, но за финал ще кажа ясно следното:
Обстоятелството, че Украйна е „най-корумпираната държава в Европа“, управлявана от корумпирани политици, не може да бъде нито оправдание, нито обяснение за руската агресия. Мантрата „Руската операция е оправдана защото Украйна е корумпирана“ е дълбоко несъстоятелна. Тази война е крайно проблемна за Русия, както в политически, така и в морален план. Няма как да бъде забравено и след десетилетия, че руснаците влязоха с оръжие в ръка в братска за тях Украйна. 
Да, ясно ми е, че с агресията си Русия отправи предизвикателство към цялата глобална система, на всички възможни нива, и с всички разрушителни за самата нея резултати, в случай на провал. Руските политически елити преминаха Рубикон с пълното съзнание, че с този си акт залагат всичко, също, както и Цезар навремето (“Alea iacta est”). В този смисъл Русия се сблъсква с гигантско предизвикателство от исторически мащаб. Ако не се справи и не го преодолее, това ще е доказателство за нейната импотентност да поема върху себе си подобни задачи, а поражението ѝ ще има напълно обективен исторически характер. 

Ако успее, светът, такъв какъвто го познаваме, никога повече няма да бъде същият. Победата на Русия ще подпечата отдавна прогнозирания възход на Азия и бавния залез на Запада.
https://www.youtube.com/watch?v=zkhCZmo_z8U
https://www.nytimes.com/…/europe/ukraine-war-americans.html…
https://www.youtube.com/watch?v=iqYbZY9pPVg


 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.