Русия: Путин печели с близо 88%

Русия: Путин печели с близо 88%
17-03-2024г.
0
Лентата

Владимир Путин печели близо 88 процента от гласовете, подадени на приключилите преди час президентски избори в Руската федерация, предава "Ройтерс".

Резултатите от екзит-пол на Центъра за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) съвпадат с данните на Централната избирателна комисия от преброяването до този момент.

Избирателната активност според властите е била на рекордните 73 процента, без да се отчитат гласовете, подадени в Калининградска област и по електронен път.

Тези резултати гарантират, че руският президент ще остане на власт поне до 2030 година.

Първите реакции от чужбина:

"Няма и не може да има легитимност в тази имитация на избори. Това лице трябва да бъде изправено пред съда в Хага. Това трябва да постигнем," заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Тези избори не бяха "нито свободни, нито честни", след като Путин затвори едни от опонентите си, а на други попречи да кандидатстват, заявиха от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Германското външно министерство определи вота в Русия като "псевдоизбори", а резултата - като очакван, предвид цензурата и репресиите.

В Лондон Форин офис отбелязва, че с "нелегалното провеждане на изборите" в окупираните части на Украйна руското ръководство е демонстрирало, че не е заинтересовано в търсенето на мир.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.