ГЕРБ с ултиматум: Отиваме на нови избори, ако ПП-ДБ не премислят до утре в 12 ч.

ГЕРБ с ултиматум: Отиваме на нови избори, ако ПП-ДБ не премислят до утре в 12 ч.
17-03-2024г.
0
Лентата

Оглавяващата преговорния екип на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че ще върне празен мандат, ако до процедурата при президента Румен Радев утре в 12 часа от ПП-ДБ не приемат последното предложение от ГЕРБ - "само ротация на премиера с вицепремиера и да бъде запазен сегашният състав на правителството", а след това двете политически сили да продължат да преговарят по цялостната визия за евентуално бъдещо управление. "По-скоро отиваме на предсрочни избори, правителство с втори мандат няма да има", коментира Деница Сачева.

Новината беше съобщена по време на извънреден брифинг в централата на най-голямата партия с участието на Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„Още от самото начало се включихме, за да намерим конструктивно решение. За нас България има нужда от стабилно правителство. Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера", заяви вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

"Припомням, че малко преди началото на преговорите ПП-ДБ дойдоха с искане за поста на поста на министър-председател и министър на външните работи, след това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Ясно заявих какво е неприемливо за мен в този меморандум. Последва дебат в НС, на което не присъстваха министри и дойде оставката на кабинета "Денков". След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето споразумение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, борба с корупцията и съдебна реформа от ГЕРБ нямаме. Имаме различия в това ГЕРБ да е поставен като равнопоставен партньор - като първа политическа партия с най-много гласове", допълни Габриел.

По време на преговорите не ни подминаха предизборни слогъни, намеци и епитети, заяви тя.

"Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности - ПП-ДБ отхвърлиха дори предложението ни за гласуване на същия състав на правителство, само с ротация на министър-председателя и външния министър."

Усилените преговори протекоха между досегашните партньори в сглобката, съпътствани от мълчание. Двете формации се уговориха да не изнасят информация от преговорите докато не се разберат за всичко.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди в началото на седмицата, че днес е последният ден за преговори, а в понеделник или правят правителство или връщат мандата веднага.

"Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи", разкри Деница Сачева, част от преговарящия екип на ГЕРБ.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

Източник: БНР, dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.