Макрон не изключи сухопътни операции в Украйна в даден момент

Макрон не изключи сухопътни операции в Украйна в даден момент
17-03-2024г.
0
Лентата

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността Париж да проведе сухопътни операции в Украйна в даден момент, съобщава ТАСС.

„Възможно е в определен момент - аз не искам това и няма да го инициирам, да се проведат сухопътни операции, каквито и да са те, за да се противодейства на руските войски“, каза френският президент в интервю за в. "Паризиен". Силата на Франция е в това, че ние можем да го направим".

По думите на Макрон, „много европейски страни, в никакъв случай малки, подкрепят изцяло линията на Франция“. "Длъжни сме да се подготвим за всякакъв сценарий. Би било грешка да не го направим. Убеден съм, че при всеки от тези сценарии всеки би поел отговорност въз основа на модела, който избере", каза Макрон.

Междувременно Еманюел Макрон заяви в интервю за единния украински телемаратон, че е готов да обсъди с руския си колега Владимир Путин път за деескалация на украинската криза. „Ще вдигна телефона (ако Путин се обади). Защото чувствам, че това е моя отговорност и ще изслушам какво има да предложи. Ролята на Франция е да бъде нервът на войната. От една страна, необходимо е да се даде на Украйна всичко необходимо за укрепване на нейната отбранителна способност, но в същото време да се насърчава деескалацията. Трябва да постигнем установен, справедлив свят. Ако изведнъж той (Путин) поиска да предложи нещо, ще се вслушам в предложенията му“, каза Макрон.

По-рано Путин заяви, че Москва е готова да взаимодейства с Париж, ако френската страна има такъв интерес. Според руския държавен глава двамата с Макрон са имали добри работни отношения, но френският президент ги е прекратил, отбелязва ТАСС.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.