Радев: Сглобката 9 месеца разпределя власт, сега е безинтересна с изблици на опозиционност

Радев: Сглобката 9 месеца разпределя власт, сега е безинтересна с изблици на опозиционност
11-03-2024г.
0
Лентата

В продължение на 9 месеца сглобката разпределяше власт, ресурси и се спояваше вътре. Всякакви прояви на демонстрация на мускули и внезапни изблици на опозиционност в момента не се посрещат добре от хората. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за преговорите между управляващите партии след гласуваната оставка на правителството. Държавният глава уточни, че безкрайните препирни и спорове между управляващите водят до отлив на обществено внимание към важни за страната политически процеси.

Самите партии мълчат за преговорите и се надявам с консултациите в понеделник да имаме повече яснота. Да не забравяме, че те имаха 9 месеца, в които беше ясна датата, на която ще се подаде оставката на правителството, каза Румен Радев и допълни, че най-големият проблем с назначаването на евентуален служебен кабинет при провал на преговорите е размитата отговорност за него, след гласуваните конституционни промени от настоящия парламент. „Имам ограничен избор от няколко души, които трябва да избера за министър-председател. Той трябва да избере министри, без да знам по какви причини, а аз трябва да поема юридическа отговорност със своя подпис за тях, без да съм ги избрал", посочи президентът.

Помолен да коментира изказването на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, че "македонците", които живеят на територията на България, трябва да бъдат вписани в Българската конституция, държавният глава посочи, че отношението на определени политици в югозападната ни съседка не носи ползи за държавата им. По думите на президента Радев през последните месеци политическите сили в РСМ са имали достатъчно време да се убедят, че антиевропейското поведение и отношение към България отдалечава РСМ от членството в ЕС. Явно някои политици в Северна Македония се опитват да опознаят действителността по трудния начин, каза Румен Радев.

Президентът определи като недопустима невъзможността на правителството да гарантира сигурността на български граждани, след последните случаи на сблъсъци в центъра на столицата. По думите на държавния глава подобни примери карат хората да се съмняват в твърденията на управляващите, че миграционният поток е овладян, границите са защитени, а връщането на нежелани мигранти от други европейски страни няма да доведе до негативни последствия за сигурността на страната.

„Очаквам правителството, независимо от изхода на преговорите, да гарантира сигурността на българските граждани“, заяви още Румен Радев и подчерта, че ангажиментите, които държавата ни е поела за приемането на бежанци, следва да бъдат прозрачни и публични.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.