Километрична опашка се изви към Шипка

Километрична опашка се изви към Шипка
03-03-2024г.
0
Лентата

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към Шипка. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на България се насочиха към Паметника на Шипка, разказва Нова тв.

От 4:00 ч. опашката е километрична.

Полиция затвори пътя към Шипка, след като хиляди българи се опитаха да стигнат до върха и задръстиха с колите си 15-километровия проход, съобщи bTV.

Проходът е изцяло затворен за автомобили поради невъзможност да поеме повече превозни средства. Пропускани ще бъдат само автомобили със специален режим на движение, обясни старши комисар Илиян Иванов, директор на Областната дирекция на МВР в Габрово.

Част от желаещите да присъстват на тържествата на Шипка по повод 146-тата годишнина от Освобождението на България паркираха автомобилите си край пътя и тръгнаха пеш нагоре. Други пък обръщат колите и се връщат, за да намерят някъде място за паркиране.

Безпрепятствено към Паметника на свободата могат да стигнат само велосипедистите.

Времето в прохода Шипка е облачно. Температурата на върха е около три градуса. Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката. 

Днес е ден за национално единение около нашите ценности и заветите на предците, но и тази година е по-различна от другите и аз съм тук да ви благодаря, че обединени опазихте нациналния ни празник от посегателствата. Това заяви президенът Румен Радев в словото си на връх Шипка пред събралото се множество. Словото му съпроводено от одобрителни възгласи и ръкопляскания, а председателят на Народното събрание Росен Желяков бе освиркан.

"Светилната на чистете ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало", обяви той. Посочи, че няма да бъде забравено, че проповедниците на нихилизма и разделението са отстъпили пред силата на 3 март, не от съвест, не от уважение към историята ии почит към предците, а благодарение на "категоричната решителност на огромното множество българи".

Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката, съобщава БТА. Пътна полиция регулира движението към върха за всички, които желаят да се включат в честванията. То се осъществява еднопосочно от Габрово и Казанлък в посока връх Шипка, а паркирането става по указания на МВР. 

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, започнаха в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях се включиха президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя традиционната церемония по издигането на националното знаме по повод 3 март. 

Премиерът Николай Денков поздрави представителните роти и поднесе венец заедно с вицепремиера Мария Габриел.

Пред паметника минута мълчание запазиха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Васил Терзиев, представители на дипломатически мисии у нас и много граждани, дошли на площад "Александър Невски" въпреки хладното време.

Сред присъстващите на церемонията бяха и бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, както и други министри, представители на политически сили, дипломати.

При изпълнението на националния химн от Гвардейския представителен духов оркестър беше произведен салют от двайсет артилерийски залпа. В церемонията участваха представителни формирования на Националната гвардейска част.

Кулминацията на честванията за 3 март в столицата е довечера в 18.30, когато на площад "Народно събрание" ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

"Трети март е празник, на който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена", каза Желязков в град Шипка, преди да се качи към паметника. "Днес е ден, в който ние изразяваме своята благодарност към всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които дадоха живота си за свободата на Отечеството ни", допълни председателят на парламента. По думите му това е ден, в който българският национален идеал за свобода и суверенитет е реализиран по своя исторически справедлив начин.

Източник: Нова ТВ, Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.