Тагарев пуска център, който ще дебне за дезинформация във всички медии

Тагарев пуска център, който ще дебне за дезинформация във всички медии
02-03-2024г.
0
Лентата

Министерството на отбраната създава орган, който ще следи за дезинформация във всички медии и в интернет. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството, който беше обнародван в петък в "Държавен вестник".

Предвидено е, че центърът ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". Наблюдението ще е на практика върху всички медии. В правилника е записано, че мониторинга ще, както върху "класическите”, така и върху  модерните медии. 

Центърът ще идентифицира и анализира характеристиките на хибридни информационни атаки срещу въоръжените сили и отбраната и ще прави ранно предупреждение за тях. Предвидено е той да противодейства на външната намеса и информационно манипулиране взаимодейства с аналогични структури в други министерства и ведомства, съюзни и международни информационни мониторингови структури и с неправителствени организации в областта;

Освен това ще провежда и организира проучвания на нагласите на целевите аудитории - по теми и/или като цяло за репутацията на Българската армия, въоръжените сили и възприятията за ефективността на политиките в отбраната).

Само преди няколко месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев обяви, че рязко е намалял броят на желаещите да стават част от Българската армия и това се дължи на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес".

Като пример тогава той даде неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна. "Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение, което аз намирам, а именно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество", каза военният министър. Военният министър обясни, че е изразил притесненията си от разпространението на дезинформацията и пред президента Румен Радев.

Темата за центъра бе разгледана и в комисията по отбрана в парламента. Представители на МО уверили депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура, разказва БНР.  Пред комисията по отбраната военният министър припомни, че е внесъл в МС концепция за реализиране на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".

Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.