Ако си българин - гледай този филм (ВИДЕО)

Ако си българин - гледай този филм (ВИДЕО)
02-03-2024г.
4917
Лентата

"И турците тръпнат друг път не видели,
ведно да се бият живи и умрели“. /Иван Вазов/

Днес, ден преди националния празник на България - 3 март - се излъчи късометражен филм, посветен на свободата на България и българите.
Филмът “Опълченците на Шипка – Епопея на забравените” бе премиерно показан от 17.00 часа на площад "Севтополис" в Казанлък, а утре ще бъде излъчен  от 10:30 часа на площада под връх Шипка.

Филмът припомня величественото Вазово произведение, но има и за задача да възвърне духа на българите във време, в което все повече се оказват тези, дето искат да ни сломят. Искат да подменят историята. Искат да я  забравим. Но нашият народ е по-жилав, отколкото чуждите могат да предвидят.
В нас все още тече кръвта на опълченците и такива филми опресняват националната памет.

Видео продукцията е дело на рх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България".  
Филмът е заснет на Шипка и озвучен с Вазовата ода "Опълченците на Шипка" от „гласа на гвардията" - Янко Лозанов. 

Любопитен факт от “кухнята” на филма е, че по време на снимки тежките атмосферни условия се оказват изпитание за целия снимачен екип, а силните снегонавявания и почти непроходимите зимни условия наложили на помощ да се притекат и войниците от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 
Разбира се, това не е попречило на гвардейци, актьори и екипа на „Нашият дом е България" да завършат безкомпромисно мащабната продукция. 

Няма по-подходящо време този филм да излезе пред широката публика, защото някакси се озовахме за кой ли път във време разделно. Време, в което всячески външни фактори се опитват да смачкат българското самочувствие и дух, да изтрият поводите ни за гордост.
Разделителните линии на новите идеолози се виждат навсякъде - всяка част от историята ни е оспорвана, дори бе подложена под съмнение датата 3-ти март.

„Трети март е не само национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг – боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме!". - казва режисьорът на филма арх. Мирянов.Гледайте този филм, ако дори за мъничко сте забравили, че сте наследници на велико, славно племе.

Покажете това видео на децата си. 15 минути време е нищо пред това цял живот да живееш в кожата си на достоен българин.

Приятно гледане и честит празник на свободата, българи!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.