Патриарх Неофит почина

Патриарх Неофит почина
13-03-2024г.
0
Лентата

Българският патриарх Неофит е починал, потвърди неофициално пред "24 часа" източник от Светия Синод. След минути на сайта на Патриаршията новината, която от часове се споделя, ще бъде съобщена официално. Вече са уведомени всички митрополити. Малко преди това президентът Румен Радев, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел също са получили информация за кончината на патриарх Неофит.

Мълвата за смъртта му се разпространи в късния следобед, но никой не потвърждаваше официално. Още в 18 ч. източник на "24 часа" от църковните среди сподели за кончината на главата на БПЦ, но настойчиво помоли да изчакаме официалното съобщение и потвърждението от Св. Синод. 

Източници оттам бяха категорични, че няма потвърждение от ВМА, където от месеци бе настанен патриарх Неофит. Лекари от самата болница също подсилиха мълвата за фаталния край със свои наблюдения от стаята, в която той е бил настанен. Според тях жена, чието име те не знаят е посещавала всеки ден през тези месеци патриарха, дори в дните, когато той е бил в медикаментозна кома и не е могъл да общува с никого. Според източник от СВ. Синод товао е една от неговите помощнички, която през последните години бди над здравето на патриарха.

Във фейсбук се разпространиха постове с молба да се молим за патриарха. В няколко сайта се появиха опровержения с позоваване на Св. Синод. В едно от тях пишеше даже, че патриархът е контактен, но до него има достъп само един владика заради вирусите.

Официално от синода съобщиха на 29 ноември м.г., че главата на БПЦ е във ВМА, приет е бил с белодробно заболяване. Стана ясно, че е бил поставен в медикаментозна кома, а в храмове в цялата страна бяха направени молебени за здравето му. 

Източник: 24 часа

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.