Бузлуджа - разграден двор и упадък. Кой е виновен? (ВИДЕО)

Бузлуджа - разграден двор и упадък. Кой е виновен? (ВИДЕО)
17-03-2024г.
0
Лентата

Бузлуджа отворена за посетители? Само че не такива, които разглеждат и плащат входна такса, а такива, които чупят и вандалстват. Както преди…

Вчера на Бузлуджа охрана нямаше, а вратата беше разбита. Хора влизаха свободно и безнадзорно.

След успешното обезопасяване на сградата, Областният управител на Стара Загора издаде заповед за забрана на какъвто и да е достъп. Освен това, иззе ключовете за сградата от охраняващите я полицаи. С това решение бе забранен достъпът включително за нашия екип. Беше изключена системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките. Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са отново изложени на риск.

По-лошото е, че прекъсването на полицейската охрана означава сигурно разрушаване на всичкия положен труд до момента. Само един удар и цяло мозаечно пано, което сме стабилизирали камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите вече няма да предпазват мозайките.

Най-лошото е, че нерегулираният достъп може да доведе до нещастен случай, защото посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други опасни зони.

Може да помогнете като напишете писмо към г-жа Ива Радева, Областен управител на Стара Загора, на [email protected], и копие към нас [email protected], и подкрепите нашите искания:

Уважаема г-жо Радева, моля за:
- Запазване на полицейския пост на Бузлуджа.
- Разрешение за достъп за полицаите на служба, които трябва да могат да реагират при екстремни ситуации.
- Разрешение за достъп за фондация „Проект Бузлуджа“ за провеждане на мониторинг, както и включване на системата за мониторинг. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.