Русия променя стратегията

Русия променя стратегията
14-03-2023г.
0
Йордан Халачев

Русия променя стратегията, Москва и Пекин са в „партньорство без ограничения“, Путин и Си са "стари приятели" и страховете на американското разузнаване.

Русия променя стратегията в операцията. По всичко изглежда решението е валякът да напредва едновременно по всички направления, без да се дава възможност на ВСУ да се прегрупира. Не е ясно дали има намерение да спира. Както цитирах в предния пост, Песков постави нещата по места: Целите, които си поставя Русия в Украйна, вече могат да бъдат постигнати само с военни средства.

Владимир Путин проведе среща в Кремъл с ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров, който преди ден пристигна от Грозни за Москва. 

След това Кадиров написа послание в телеграм канала си:„Днес ситуацията както в страната, така и в редовете на нашите бойни части е многократно по-добра, отколкото беше преди година. Продължаваме напред във всяко отношение. Въпреки че съм привърженик на бързите форсирани действия в Украйна, сегашната тактика на Генералния щаб е много обмислена и щадяща. Преди година освободихме големи територии от нацистите. Сега освобождаваме с минимални жертви и грамотно се укрепваме. Това е мъдра тактика“, каза Кадиров в телеграм канала си.
Си, отдавна смята Путин за свой „стар приятел“, и двете правителства са в „партньорство без ограничения“. Китайският президент Си Дзинпин планира да посети Москва, за да се срещне с Владимир Путин още следващата седмица, според доклади на Ройтерс и Wall Street Journal, пише Политико.
Американският вестник добави, че Си ще се обади и на лидера на Украйна Володимир Зеленски, което ще бъде първият път, когато двамата ще имат пряка комуникация.
През последните седмици САЩ обвиняваха Китай, че обмисля изпращането на смъртоносни оръжия на Русия.

Политико злобее, че Пекин предложил неясно формулирано предложение за мир. Зеленски каза, че ще бъде отворен за обсъждане на част от плана на среща със Си, въпреки че Западът критикува Пекин за показване на проруски пристрастия в текста.
Китай призовава САЩ да изтеглят войските си от Сирия и да спрат да плячкосват страната. Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви това на брифинг в петък.

„САЩ незаконно се намесиха във военните действия, свързани със сирийската криза, което доведе до смъртта на голям брой невинни цивилни граждани и до сериозна хуманитарна катастрофа“, заяви Мао Нинг.

Ето и страховете на американското разузнаване:

Китайското правителство е все по-убедено, че може да стане водеща сила в света само чрез отслабване на американското влияние, заяви директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс на изслушване в сенатската комисия в Конгреса, съобщава The New York Times.
„Китайската народна република, която все повече предизвиква Съединените щати икономически, технологично, политически и военно по света, остава наш безпрецедентен приоритет“, каза Хейнс.

По настояване и на двете партии в Конгреса, разузнавателните агенции инвестираха повече ресурси за работа на китайския фронт, създадоха нов център на ЦРУ, фокусиран върху Пекин, и предприеха други мерки, насочени към подобряване на събирането и анализа на разузнавателни данни.
В доклада на разузнаването се казва, че Китай ще продължи да гледа на Русия като на важна стратегическа сила, въпреки критиките, които Съединените щати и други страни отправят към Пекин за поддържането на тези отношения.

Укрепването на китайската армия и нейните разширени операции, особено в Азиатско-тихоокеанския регион, са във фокуса на доклада на разузнаването.

„Пекин все повече съчетава нарастващата си военна мощ с икономическото, технологичното и дипломатическото си влияние“, се казва в доклада, „за да укрепи партийното управление, да осигури територия и да търси глобално влияние“.

Авторите на доклада казват, че китайската армия се опитва да изпълни целта на г-н Си да стане достатъчно могъща до 2027 г., за да предотврати каквато и да е намеса на САЩ във въоръжения конфликт в Тайван.

Пекин определи, че нарастващото напрежение и нарастващият ядрен капацитет на САЩ "увеличава вероятността от първи удар на САЩ", се казва в доклада.

Докладът също така предупреждава, че Китай ще избягва подписването на споразумения за ядрени оръжия със Съединените щати,поне докато не модернизира и изгради своя арсенал.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.