Румъния забранява игралните зали в населени места с под 15 000 жители население

Румъния забранява игралните зали в населени места с под 15 000 жители население
09-04-2024г.
0
Лентата

Румънският парламент прие днес проектозакон, иницииран от Социалдемократическата партия, който предвижда премахване на залите за хазартни игри от населените места с до 15 000 жители население, съобщава телевизия Диджи 24.

Законът беше гласуван днес в Камарата на депутатите в качеството й на решаващ орган с 243 гласа "за", 4 "въздържали се", а двама депутати не са гласували.

Телевизията отбелязва, че след преминаване набързо през парламентарните комисии от първоначалния амбициозен проект на социалдемократите, забраняващ игралните зали във всички населени места, се е стигнало до много по-мека форма на закона, при която игралните автомати се премахват само от населените места с под 15 000 жители.

Във формата, одобрена от Сената, проектът предвиждаше залите с игрални автомати да бъдат преместени в периферията на всички градове в Румъния, тоест на най-малко 50 метра от границите на населеното място.

Опозицията от своя страна обвини двете партии от управляващата коалиция - Социалдемократическата (СДП) и Национално-либералната (НЛП), че са "отстъпили пред хазартната индустрия", отбелязва Аджерпрес.

"Днес Румъния можеше да се отърве от ротативките. СДП и НЛП обаче казаха "не". (Премиерът) Марчел Чолаку трябва да обясни публично защо е отстъпил пред индустрията на ротативките", написа на страницата си във Фейсбук лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла.

Той добави, че проектозаконите на ССР, които социалдемократите и либералите са отказали да гласуват, са щели да премахнат игралните автомати от всички населени места, да забранят рекламите и да повишат глобите за онези, които позволяват на малолетни и непълнолетни да играят.

"Имаме петиция, подписана от 80 000 румънци, които подкрепят пакета закони срещу ротативките. Вместо това Марчел Чолаку съобщи на тази индустрия, че може да си стои спокойно, правителството няма да я безпокои", отбеляза още Друла.

Той изтъкна, че "всички румънци са засегнати от това явление - и милионите румънци, които живеят в големите градове, и онези, които живеят в населени места с под 15 000 жители, зависимостта от хазарта не познава географски граници и не прави разлика между населените места".

Временният председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис от СДП от своя страна посочи, че това е "една първа стъпка, една първа победа срещу индустрията на ротативките, която през следващите дни ще трябва да затвори игралните си зали в над 90 процента от населените места в Румъния".

"Въпреки че не е достатъчно, въпреки че има още много за правене, след като този закон влезе в сила, ще бъде по-добре от сега. Сега е "ничия земя", всеки може да прави каквото си иска и да отваря (игрални зали) където и колкото си иска", коментира още Симонис, цитиран от Диджи 24.

По думите му става дума за "стратегия, за да можем да сломим тази изключително могъща финансово индустрия".

"В момента се борим с индустрия, която има оборот, възлизащ на 10-12 милиарда евро, имат най-добрите адвокати, най-добрите специалисти, постоянно ни казваха, че законът е неприложим, че не можем да затворим нищо, защото имат лиценз, договори за наем и т.н.", посочи още Симонис, цитиран от Аджерпрес.

Той добави, че се ангажира в предстоящия период да бъдат приети още нормативни актове по тази тема.

През октомври миналата година премиерът Марчел Чолаку обяви приемането на правителствена наредба, според която фирмите, упражняващи хазартна дейност, задължително трябва да имат седалище в Румъния. Същевременно премиерът посочи тогава, че предстои приемането в парламента и на проектозакон, който предвижда залите с игрални автомати да бъдат преместени извън населените места. Чолаку подчерта, че ще продължи с плановете за реформиране на сектора и увери, че не се страхува от "заплахите от страна на хазартната индустрия".

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.