Откриха първия по рода си в страната aрхеологически комплекс - „Долината на тракийските царе“

Откриха първия по рода си в страната aрхеологически комплекс - „Долината на тракийските царе“
09-04-2024г.
5
Лентата

Днес беше официално открит Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ . Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи тракийската култура и изкуство и да бъде достъпен и съвременен "проводник" на вековете, осигуряващ ни достъп до света на траките в съвременен формат.

Комплексът се Намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него са тракийските гробници Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец. 
В комплекса има изградена централна сграда, в която посетителите ще могат да видят восъчни фигури на тракийския цар, царица, виночерпец и воин, създадени по подобие на стенописите в казанлъшката Тракийска гробница и да си направят снимки с тях, облечени в типичните за епохата дрехи.Посетителите ще се озоват в тронната зала на двореца в античния град „Севтополис“, а самият античен град е пресъздаден в макет, който представя съществуването му под язовир „Копринка“. 

В комплекса има и холограмен екскурзовод, визуализиращ тракийски владетел, който посреща посетителите и разказва за Долината на тракийските царе. Чрез триизмерна виртуална реалност туристите ще имат възможност под формата на игра да научат различни детайли и аспекти на тракийската култура, начин на живот, да се пренесат от тронната зала на Севт III до жреческия ритуал в Тракийската гробница и битката на тракийските воини.В централната сграда на разположение на посетителите са още ателие за керамика, ювелирно ателие, магазини за сувенири. 

В  археологическия комплекс има многофункционална зала за събития, изложби, ресторант с винарна, пет къщи за гости, център за билети и кафене. 
На панорамната стена на комплекса са разположени далекогледи, с които посетителите ще могат да се насладят на гледката на Долината на тракийските царе. Предвидени са още възможности за наемане на велосипеди, колички за голф, обиколка и заснемане на долината с дрон и обиколка с балон с топъл въздух.
Комплексът е част от един от най-широкомащабните проекти на Община Казанлък „Светът на траките“.

Галина Стоянова -кмет на Община Казанлък:

,,Това е едно място в което туриста може да получи не само информация с най-новите технологии, като 3Д очилата, интерактивната визуализация, чрез тронната зала, облеклата на траките “

Проектът е финансиран по Оперативната програма “Региони в растеж 2014-2020” и включва консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс “Оструша”, изграждане на велоалея от град Крън до град Шипка, както и построяване на туристическия комплекс. 
Създаването на комплекса показва как можем да използваме развитието и инструмвнтите на модерния свят за представяне на тракийското културно наследство по достъпен и съвременен начин и съхраняването на величието на тракийските царе, гарантирайки вечността им.

проф.Николай Овчаров;

,,В случая най-важното е ,че всичко е отделено от оригиналите. Оригиналите са си в Долината. Там човек може да види абсолютно всичко, а тука да види възстановките, като се започне от възстановките и се стигне  до обичаите на траките, които са уникално направени.

,,Долината на тракийските царе" добавя още една щриха в общата картина, изобразяваща Казанлък като място, на което култура, история и съвремие образуват алианс, от който черпим вдъхновение всеки ден.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.