Войната в Газа навлезе в седмия си месец без изгледи скоро да приключи

Войната в Газа навлезе в седмия си месец без изгледи скоро да приключи
07-04-2024г.
0
Лентата

Войната между Израел и "Хамас" навлезе след десетки хиляди жертви в седмия си месец. На този фон няма никакви изгледи за скорошен край на бойните действия, съобщиха агенциите.

В Кайро продължават преговорите за спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", а същевременно израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на все по-голям международен и вътрешен натиск заради въоръжения конфликт.

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив и други израелски градове вчера, за да протестират срещу управлението му и с настояване за по-добре съгласувани опити за постигане на освобождаването на пленниците, отвлечени от палестинското движение.

Въздушен удар, нанесен през седмицата от израелските сили по хуманитарна автоколона, предизвика бурни реакции от страна на едни от най-твърдите съюзници на Израел в международен план.

Делегация на радикалната палестинска групировка "Хамас" възнамерява днес да посети Кайро за нови преговори за спиране на огъня, но през последните седмици предишните кръгове на тези разговори се проваляха.

Войната започна на 7 октомври, когато стотици терористи, основно от "Хамас", но и от други радикални групировки, действащи от Газа, нахлуха през строго охраняваната граница с Израел и извършиха клане в съседните населени места и на музикален фестивал, отбелязва ДПА.

На израелска територия бяха убити около 1200 души, а 250 бяха взети за заложници и отведени в Газа. Впоследствие десетки от тях бяха пуснати на свобода, а друга, по-малка част бяха открити мъртви или освободени от израелската армия.

Безпрецедентното нападение предизвика кампания на масирани израелски въздушни удари, които бяха последвани от военна сухопътна операция, започнала само няколко седмици по-късно в северната част на ивицата Газа и достигнала към днешния ден до Рафах на юг, преминавайки по пътя си през всички големи градове в палестинския анклав.

Според управляващото Газа движение "Хамас" при израелските нападения са загинали над 32 500 палестинци.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.