Президентът Радев: Надявам се разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел

Президентът Радев: Надявам се разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел
29-03-2024г.
0
Лентата

България следи с огромна тревога и загриженост случващото се в Ивицата Газа и на Западния бряг. 

Страната ни остро осъжда терористичната атака на „Хамас“ срещу Държавата Израел от 7 октомври м.г., както и всяка проява на тероризъм.

В същото време България по никакъв начин не приема ситуацията, в която загиват хиляди цивилни граждани, жени и деца, а един милион души в Ивицата Газа са застрашени от хуманитарна катастрофа. 
България е част от решението на Европейския съвет от 20 март тази година за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до трайно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и предоставяне на хуманитарна помощ. 

С президента на Държавата Палестина Махмуд Абас проведохме телефонен разговор, по време на който го призовах да окаже подкрепа за усилията за освобождаване на българските моряци на задържания край бреговете на Йемен кораб „Galaxy Leader” и му благодаря за заявената готовност Палестина да окаже съдействие в тази насока. 
Надявам се разумът да надделее в името на бъдещето на хората от Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на основата на принципа на двете държави, в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.