Радев ще връчи третия мандат на ИТН днес. Те ще го върнат веднага

Радев ще връчи третия мандат на ИТН днес. Те ще го върнат веднага
28-03-2024г.
0
Лентата

На 28 март, четвъртък, от 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател. Това се казва в съобщение за медиите, изпратено от пресслужбата на държавния глава.

По време на консултациите преди седмица от ИТН заявиха, че ако получат мандат, веднага ще го върнат. Това означава, че все още има технологично време за провеждането на парламентарни избори заедно с европейските. След промените в Конституцията не беше много ясно дали ще стигне технологичното време затова, но ако ИТН върнат мандата още днес, изборите могат да се проведат в началото на юни с европейските.

Вчера ПП-ДБ получиха и върнаха веднага неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство и помолиха президента за избори 2 в 1.

Според нас би било добре изборите да са „две в едно“, но отговорността е в президентството. Това каза пред журналисти вчера председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Той допълни, че ИТН са за избори „две в едно“, защото ще бъде по-добре за държавата организационно и финансово. Според Йорданов при такъв вариант вероятно ще има и по-голяма избирателна активност.

Трябва да се отиде на избори веднага. Не знам защо постоянно се предъвква тази тема, че ако третият мандат дойде при нас, може да се случи нещо по-различно от това, което сме обявили, посочи Йорданов.

Попитан ще върнат ли ИТН веднага мандата, Йорданов отговори: „Разбира се“. "Ние отдавна казваме, че трябваше да има избори, още преди девет месеца", подчерта той.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.