ГЕРБ отрязаха ПП-ДБ, отиваме на избори. Габриел оттегля кандидатурата си за премиер

ГЕРБ отрязаха ПП-ДБ, отиваме на избори. Габриел оттегля кандидатурата си за премиер
24-03-2024г.
0
Лентата

Мария Габриел ще внесе в понеделник писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.

"Всички видяхме, че всички важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори и през последните дни и ГЕРБ отстъпи, но имаше нови искания. За това ние казваме „Не", каза ще Габриел.

"Не на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа отсреща искането ни за споделена отговорност", добави тя.

"Искам да изразя съжаление за създалата се ситуация. Напрамихме отстъпки, имахме обща основа, но за съжаление ще трябва да се върнем към нея след избори. Ще продължа да бъда вицепремиер до последния ден на това правителство", каза Габриел и призова за предизборна кампания без манипулации.

"Всичко свърши", категорична бе Деница Сачева. А Теменужка Петкова допълни: "На политическият рекет на ПП - ДБ трябва да се сложи край". От ГЕРБ бяха категорични, че стремежът на ПП - ДБ за повече власт и постове е взривило преговорите.

Мария Габриел не е получила извинение от финансовия министър Асен Василев за думите, че Габриел е новото красиво лице на мафията. БЕЗ ГЕРБ няма стабилно управление. Но когато направихме отстъпка, последваха нови искания, разказа тя какво е счупило поредния кръг от преговорите с ПП - ДБ, коментира тя.

Мария Габриел заяви пред журналисти: "Искам да каже пет неща. В последните 9 месеца видяхме, че всички важни реформи се случват с ГЕРБ. Имаше разговори в последните 3 дни. ГЕРБ направи жест и остъпи. Но се появиха нови условия. Ние казваме не - не на нови и нови условия!

Искам да изразя съжаление за създалата се ситуация. Бяха направени много отстъпки. За съжаление, ще трябва да се върнем към тях след избори.

Трето, ще остана като вицепремиер и министър на външните работи да върша своята работа до последния ден на това правителство.

Четвърто - в опцията за избори. Кампанията ще зависи от нас - дали ще се играе със страховете на хората или ще си дадем време да откроим кое е важно за страната и ще отидем на преговори-

Пето, утре ще внеса в Народното събрание писмо, че оттеглям кандидатурата си за мп.

ГЕРБ няма да участва в преговори с втори мандат", заяви Мария Габриел.

Часове по-рано се появи информация, че депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" имат инструкция да се прибират спешно в София и задължително да са в парламента следващата седмица. Това се разбра от пост на народния представител Манол Пейков, който беше на посещение в Япония.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.