Киев: Не сме замесени в терористичната атака край Москва

Киев: Не сме замесени в терористичната атака край Москва
22-03-2024г.
0
Лентата

Украйна не е замесена в терористичната атака в концертната зала на „Крокус Сити Хол“ в Московска област. Това заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, цитиран от Strana.ua. „Украйна няма нищо общо, каза Подоляк.

Най-малко 40 души бяха убити при масовата стрелба в Московска област, съобщи руската ФСБ. Сред убитите има и деца. Ранени са над 100 души, много от тях в тежко състояние.

Няма „никакви индикации“, че атаката има някаква връзка с Украйна, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. На брифинг във Вашингтон, говорителят подчерта, че Белият дом е изпратил съболезнования за „ужасната“ атака, добавяйки, че се опитват да съберат повече информация за инцидента. „Мислите ни са с жертвите на тази ужасна стрелба“, каза Кърби. – „Снимките са просто ужасни и трудни за гледане.“

Той също така отговори на въпроси за предупреждението, публикувано на 7 март от посолството на САЩ в Русия. В него американската мисия в Москва предупреди американските граждани да избягват места със струпване на хора в следващите 48 ч., защото „екстремисти“ имат планове за предстоящо нападение в руската столица. „Не мисля, че това е свързано с тази конкретна атака“, каза Кърби.

На същие ден, когато излезе предупреждението на САЩ, Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви, че нейни агенти са осуетили потенциална терористична атака на Ислямска държава срещу синагога в Москва. Руската информационна агенция ТАСС съобщи, че агенти на ФСБ са убили няколко бойци, които са планирали нападението, цитирайки пресцентъра на ФСБ. Не е ясно дали инцидентът е свързан с предупреждението на САЩ.

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.