Първият човек с чип на Neuralink в мозъка играе шах онлайн само с мисълта си

Първият човек с чип на Neuralink в мозъка играе шах онлайн само с мисълта си
21-03-2024г.
0
Лентата

Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия си пациент, който движи курсор на компютър с помощта на имплантирано устройство.

Инженер от Neuralink се включи на живо в социалната мрежа X/Twitter и показа как Ноланд Арбау движи курсора на мишката с мисълта си, за да играе шах онлайн. 29-годишният мъж разказа, че е парализиран от раменете надолу след инцидент с гмуркане. Той получи имплант с чип през януари.

Целта на компанията е да свърже човешкия мозък с компютър и така да помогне на пациента да се справи със сложни неврологични състояния.

„Операцията беше супер лесна“, каза Ноланд по време на презентацията. Той обясни, че благодарение на мозъчния имплант е успял да играе видеоиграта Civilization VI, като е продължил да играе осем часа без прекъсване. Въпреки това Ноланд обясни, че новата технология не е перфектна и те „са се натъкнали на някои проблеми“.

Устройството на Neuralink, което е с размерите на монета, се вкарва в черепа с микроскопични проводници, които могат да разчитат активността на невроните и да предават безжичен сигнал към приемно устройство.

Neuralink получи разрешение да тества чипа върху хора от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през май 2023 г. През последните години нараства броят на компаниите и университетите, които се опитват да усъвършенстват и в крайна сметка да комерсиализират тази технология.

Например, École Polytechnique Fédérale в Лозана, Швейцария,  помогна на Герт-Ян Оскам, който е парализиран, да ходи само като мисли за движенията, които трябва да направи. Това беше постигнато чрез поставяне на електронни импланти в мозъка и гръбначния стълб на пациента, които безжично предават мисли на краката му.

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.