Николай Денков: Кирил Петков потърси вчера Борисов, но той се скри

Николай Денков: Кирил Петков потърси вчера Борисов, но той се скри
22-03-2024г.
0
Лентата

"Мария Габриел направи голяма политическа грешка. Това е политическа грешка, от която всички в момента трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Това ѝ го написах лично на нея. Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер - не знам. Това трябва да се обсъди в хода на преговорите. Дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Както казах за нас е важно да се създаде правителство, което да бъде подкрепено и от двете политически сили с мандат, който трябва да е национален", коментира пред журналисти в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков.  "Това, което разбрах от Кирил Петков е, че вчера се е опитал да осъществи контакт с Борисов, но той се е скрил", каза още Денков.

"Разумното решение е отново да седнем на масата на преговорите", заяви Николай Денков. "Това, което чух е, че има идея да се вкара за гласуване само Мария Габриел като министър-председател. Това би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията", каза Денков.

Според него, ако това бъде направено, ще означава, че само се симулира някаква дейност, което ще обърка още повече хората.

"Да се вкара за гласуване само Мария Габриел като министър-председател би било груба грешка, защото отново ще изнасили Конституцията. Съгласно нея министър-председателят и Министерският съвет се гласуват в един акт. Ако това бъде направено, означава, че само се симулира някаква дейност, която ще обърка още повече хората. Няма избран министър-председател, докато няма избран нов Министерски съвет. Затова се надявам ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върнем на масата за преговорите. Това, което разбрах от Кирил Петков е, че вчера се е опитал да осъществи някакви контакти с Борисов, но лидерът на ГЕРБ се е скрил", категоричен бе Николай Денков.

По думите му той е готов на всякакви разумни компромиси, които ще доведат до стабилно правителство, но изтъкна, че Мария Габриел е направила голяма политическа грешка.

"Това е политическа грешка, от която всички в момента трябва да търсим начин да излезем. Така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното. Дали тя би могла да бъде премиер - не знам, това трябва да се говори в хода на преговорите. Да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди девет месеца и да видим как може да стигнем до съгласие. Няма друго решение. Трябва да се създаде правителство, подкрепени от двете политически сили. Не е въпрос за едно-две имена. Въпросът е за преговори - как ще работи правителството, каква е програмата, ще успее ли да бутне нещата напред, както успяхме последните девет месеца", добави премиерът в оставка и обясни, че той няма комуникация с ГЕРБ.

"Това са преговорите, когато имате всичко заедно в комплект, двете страни са казали "да", стават и го реализират. Това значи завършени преговори. Всичко друго са празни приказки", заключи Николай Денков.

Относно искането на ГЕРБ Асен Василев да не бъде част от кабинета, премиерът в оставка лаконично каза, че не "зачерква никого".

Източник: БНТ, dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.