Почина писателят Алек Попов

Почина писателят Алек Попов
22-03-2024г.
0
Лентата

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов. Новината съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент. Той е най-известен със сатиричния роман "Мисия Лондон", претърпял редица издания и успешна филмова екранизация.

Роден е през 1966 г. в София, в семейството на професора по математика Васил Попов. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей, аташе по културата в българското посолство в Лондон. Алек Попов бе директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание "Родна реч", прес-секретар на българския ПЕН клуб.

Но преди всичко той е един от най-популярните и четени съвременни български писатели. Сред знаковите му творби са и романите "Черната кутия", "Сестри Палавееви в бурята на историята", "Сестри Палавееви. По пътя към Новия свят", "Мисия Туран" и редица сборници с разкази и есета. "В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата", посочват от БАН.

По романите и разказите на Попов са създадени няколко филма, пиеси и радиопиеси. Той е съсценарист на "Мисия Лондон" през 2015 г., който и до днес остава най-гледаният български филм след 1989 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театрална адаптация по романа му "Сестри Палавееви в бурята на историята". Творбите му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. Лауреат е на многобройни литературни награди.

В свои интервюта и беседи той многократно заявява, че е писател, който цял живот се труди на "нивата на езика".

Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.