Украинската армия обстреля с български снаряди българско селище в Украйна

Украинската армия обстреля с български снаряди българско селище в Украйна
27-03-2024г.
0
Лентата

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват селище на етнически българи в района на град Альошки, Херсонска област, с боеприпаси българско производство. Това съобщи ръководителят на херсонския регионален клон на Всеруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“, депутатът от регионалния парламент Игор Телегин, цитиран от ТАСС.

„120-милиметрови минохвъргачки… Има и селище, в което живеят българи. И този български снаряд удря българските къщи“, каза Телегин на кръгла маса за доставките на оръжие от страните от НАТО за Украйна.


Фактът, че въоръжените сили на Украйна са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, беше потвърден и от представителя на доброволческия разузнавателен батальон „В.Ф. Маргелов“ Алексей Бурлаков. „Според данните това е, разбира се, България, заводът „Арсенал“. Маркировките показват, че това са 120-милиметрови снаряди. Датата на производство е 2016 г.“, каза той по време на кръглата маса.

Военният доброволец Алексей Живов по време на речта си нарече убийството на етнически българи с помощта на оръжие, официално доставено на въоръжените сили на Украйна от България, геноцид. „Спокойно можем да кажем, че се извършва геноцид. Геноцид, извършен от българи срещу техни културни и етнически сънародници“, каза Живов.

Снимки и видеа, публикувани в социалните мрежи, често показват българско оръжие на фронта в Украйна, включително 120-милиметрови мини, произведени от „Арсенал“.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.