Андрей Гюров изобличи Кирил Петков в лъжа, отричайки, че е бил готов да стане служебен премиер

Андрей Гюров изобличи Кирил Петков в лъжа, отричайки, че е бил готов да стане служебен премиер
31-03-2024г.
0
Лентата

Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер заяви Андрей Гюров. Подуправителят на БНБ подчерта, че е пряко ангажиран с присъединяването на страната към еврозоната. По-рано днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че президентът Румен Радев е имал повече от един вариант за премиер, освен назначения Димитър Главчев, тъй като Гюров е щял да се съгласи. Вчера Радев заяви, че единствено Главчев е бил готов да се нагърби и държавата е била пред конституционна криза.

"Като подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции", допълни заяви Андрей Гюров.

Той подчерта, че Централната банка е независима институция и като неин представител категорично смята, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии.

"Подробностите от разговора между мен и президента не са публични и не съм ги коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер", каза още подуправителят на БНБ.

Вчера Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" заяви пред "Дарик радио", че в разговора между Радев и Гюров дори не му е бил предлагано да бъде премиер.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.