Политика на идентичностите

Политика на идентичностите
19-04-2023г.
0
Дахер Ламот

Широкият отзвук, който получи Нетфликс за новата им продукция "Кралица Клеопатра" е лесно обясним

Дори египтяните се хванаха за главите, макар днешните египтяните да са по-тъмен народ като цяло.  Клеопатра винаги е била описвана като жена с бледа, светла кожа, което е логично, тя е наследничка на птолемейските управници на Египет, които са родом от днешните Балкани.
Сега гледам дори в българските медии се прокрадват теориите (насилствен пиар), че Клеопатра може  и да е била чернокожа, т.е. с египетски произход (https://www.ploshtadslaveikov.com/istoritsi-tvardyat-che…/).

Макар да ми е много интересно какво по-точно означава и какво имат предвид под "египтяни". 

Никога не съм бил привърженик на теориите на конспирациите. Винаги следвам правилото за парите. 

Развратният Холивуд никога не е бил стожер на морала, още в златните си периоди през 20-те и 30-те, те са фаворизирали Южняците, филм като "Генералът" с Бъстър Кийтън представял южняците като добрите, също както и "Отнесени от вихъра". Просто защото аудиторията на  Холивуд тогава е била предимно богатата бяла прослойка на САЩ, която симпатизирала на южняшките идеи и съответно тогава са правили позитивни филми за тях.

Сега обаче нещата са се променили. Големите конгломерати гледат единствено към нови пазари, повече потребители и по-големи печалби. Нетфликс се опитва да бъде глобална фирма, с глобален пазар и потребители, затова инвестират толкова в чуждоезични продукции.

Защото всичко си има своето логично обяснение. Средната класа нараства в третия свят. Предимно в Азия засега, но се очаква и в Африка. Вземете една Нигерия. В момента е над 200 милиона, а според прогнозите до 2060 г. ще са над 440 милиона, т.е. най-вероятно ще са третата по население държава след Китай и Индия. За сметка на това, ние тук не знам колко ще сме с този отрицателен прираст. 

Сега разбирате ли защо са всички тези "полит-коректности"? На тези корпорации не ги е грижа и грам за расизма, за чернокожите. Те ги експлоатират по най-брутален нечовечен начин в мините за кобалт, уран и тантал. Правят кървави преврати, когато не им изнася. 
Не ги интересува и историята. 

Но виждат потенциал за огромни печалби, големи пазари. Огромен брой потребители и работна ръка.  Затова Нетфликс са толкова прилежни и толкова "загрижени" за задължителните  азиатски и афроамерикански образи,  да се прилепят като пиявици за съответните потребители. Да ги спечелят. 

Не казвам, че е лошо. Просто всичко си има логика. Единственото притеснително е, че внасят допълнително напрежение, вместо да го поощрят. Качеството  също пада, щото и за него не им пука. 

Това е политика на идентичностите, законите на печалбарството.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.