Пазарът реши - на него се сърдете за чалгата

Пазарът реши - на него се сърдете за чалгата
07-01-2024г.
0
Първан Симеонов

Малко чисто заяждане по прословутата тема с чалгата и автентичността на традициите. Да ми олекне.  Просто ми омръзна да слушам как по телевизиите имало само чалга, кое било автентично и пр. Вчера приятели повдигаха темата, та се замислих.  

Май не мога да слушам попфолк – нашия особено, но и този на балканските народи. Но не мога, защото в огромната си част е бездарна музика и текст или просто не ме трогва. Обикновено нищо не е вложено. Казано кратко: не трогва, не щото е чалга, а щото е комерс. Да, има две-три неща, които ми допадат. Имам и спомени с ценни и даже безценни за мен хора. И никога няма да отрека правото на съществуване на една култура, просто защото не ме докосва. 

Освен това, оценявам, че това просто е наша, даже нашата, музика. 

Да, плюйте ме. Никой около мен не слуша чалга, родителите ми не я понасят, средата ми е отхвърля, намирам неща като леденото хора за прекалени (и май пиянски) а аз години наред бях войнстващ античалгар и слушах само изворен селски фолклор. Без майтап. Освен нещата, които иначе слушам. Но аз смятам, че интелектуалската наша погнуса от чалгата и всичко останало е част от погнусата от собствените корени. Срамуваме се от себе си. И намирам този комплекс за ужасен. 

Нещо повече, смятам, че ранната чалга беше гнусна, точно защото й се наложи да избие в условия на стигма. Защото през соца беше обявена за мръсна. И когато нещо подобно сублимира, то именно затова така сублимира, защото избухва като контракултура, като протест, то се радва мазохистично на сабе си. Както един гей прайд, например, май натрапва привидно пародийни страни на т.нар. куиър култура – защото демонстрира, че се радва на себе си, напук. Както всеки кукерски парад показва най-грозното – за да бяга от него. Така и ранната чалга беше нещо като закъсняла сексуална революция. Това всеки културо-, етно- и друголог би трябвало да го види; банално е. Ама не, нашите високи интелигенти, страдащи от синдрома на криворазбраната цивилизация, ще оценят съзнателна гротеска при драг кралиците, например, но при ранната чалга няма да я видят. 
Навремето, мисля, Розмари Стателова се опита да го обясни. Не помня колко я разбраха. Защо това да е нашата музика? Ами защото сме балканци, това сме направили, това сме измислили. Валсът други са го измислили, рокът – също. Съжалявам, че трябва да го кажа, но от нас не се очаква рок по света, рок светът има достатъчно.
Тук, впрочем, е виновен именно соцът, който вместо – за разлика от съседни Сърбия и Гърция – да допусне нормално осъвременяване и живот на фолклора, го замрази, стилизира го и се опита да го превърне във висока култура. И като такава – почти неслушаема, елитарна. Просто защото друга висока култура в нашето селско общество няма и трябваше да се измисли някаква. И соцът, като всеки модернизационен проект заложи на позападняване и реши, че това с музиката за маса е твърде смрадливо и ще трябва да се произвежда друго: уподобяване на италианския поп, заимстване на шлагери, омекотяване на бийтълсите и пр. във вид на местни „бунтари“ и пр. И между другото, има наистина велики неща в стария български поп и рок, но това е отделна тема.  
Та се слушаше сръбско и гръцко, а накрая се появиха апокрифини касетки с Хисарския поп, Тодор Колев... Изби като при всяко табу, като нормален мръсен фолклор. 
А сега имаме свободен пазар, свобода, капитализъм. Пазарът реши, на него се сърдете за чалгата! Диктатурите опитват подобряват човека – точно както соцът се гнусеше от чалгата и окултуряваше човеците масово. Този соц си отгледа и интелигенция, която на свой ред днес диктува погнуса от чалгата. Вече от демократични позиции. Но с нсе същия прогресивен план (и плам) за някакъв друг възможен по-добър човек, който градим.   
Недиктатурите пък освобождават човека. Не ви харесва този човек ли? Ами да, уви, това не е особено приятна изненада, след толкова човеколюбиви ревюлюции, ама това е – това искахме: свобода и пазар. Инджой! И какво ще се купува в пазара и свободата – разбира се, че лесната култура, а не трудната. И каква е драмата, точно, чистофайници? Че масовата култура се потребява масово, а елитарната – елитарно? Леле какъв проблем, видиш ли? Добър ден!
Ама само в България било така. Моля? Я пак? Другите народи по света масово слушат симфонична музика и потребяват ежедневно, да речем, съвременно изкуство ли!? Телевизиите в новогодишната нощ са пуснали онова, което знаят, че се гледа. Наричат се търговски оператори, моралисти! Работата им е да продават. Пазар. Толкова. БНТ пък – правилно! – се опита да стилизира, да смекчи границите. Това е пътят. Не санитарни кордони срещу чалгата, а взаимно проникване на стилове.     
Ама чалгата не била автентичен фолклор? Хора, наистина ли вярваме, че една музика застива, стои си и ясно можем да я поделим на автентична и неавтентична. Та нали това, дето сега ни се вижда автентично, също някога е имало автор и пр.? Хайде, в нови времена жевеем, всичко вече а записано някъде и това е разликата с фолклора, но, добре, не може върху фолклорна основа да се развие нова музика ли? Със стигматизацията само пречим да се появят и добри неща. 
Чувам вече какво ми казвате: била вулгарна. Ами то самият етноним българи, според едни исторически прочити... Хайде да не задълбаваме толкова.  Не съм убеден дали е по-вулгарна, като текст, видео и танц, от средния хипхоп, в който често се възпява (и показва) човешката долница, но и не знам дали ви е попадал текст на съвременно нещо, наречено „чалга“ – това си е направо „Сексът и градът“: някакви тъпи лайфстайл драми наместо вулгарност. А това откога е проблем?
Като стана дума за етнонима, вие какво очаквате – да го напиша за хиляден път – от общество, което застарява, тежко разслоено е социално, а една от най-младите му части всъщност се ражда в гета? Очаквате Рахманинов да се слуша ли? Пуснахте див пазарен фундсаментализъм по предозирана западна рецепта и жънете каквото сте посели. А и имате нещо против избуяващите у нас етноси и техния вкус ли, космополити? 
Не била българска, а? Вероятно същите тези хора, дето ще кажат, че не е българска, са последните, които държат някакви неща да са български. Това са обикновено именно космополити, индивидуалисти (нищо лошо) и са напълно наясно – и са прави – че културата, камо ли фолклорът и съвременните му прояви, не могат ясно да се о(т)граничават. Да търсиш ясни граници във фолклор и производните му е всичко друго, но не е – както е модно да се казва: наука. А че българите сме тежки чуждопоклонници, това е ясно. Но не може едно чуждопоклонничество да виждаме, а всичкото друго да минава за високост. Не е чуждопоклонничество, че няма и пет ресторанта с имена на български в София ли? Или че няма една баничка откъде да си вземеш, а само паста, суши и муши? Или че и тоалетната хартия се казва на латиница. 
Как така някакви нашенци в Дубай ли, къде ли беше, тропали хоро? „Бяла роза“ май, моля ти се! Какво лошо има, дявол да го вземе!? Онези, дубайците, валс ли валсуват? Освен това, нормално е, да речем, туроператор, домакин, заведение и пр. да направи такъв жест към българска група – това са толкова стандартни неща! 
Ама натрапвали чалгата! Сменете радиото. 
Ама едното е добър вкус, другото не е. Туш! Да, едното е просто лесносмилаемо; тези наслагвания се наричат култура, прави сте. Но не е ли, да речем, хаус музиката също лесно смилаема? Да сложим сходен аршин, а? А и тъкмо съвременната култура отхвърля претенцията високо-ниско. Извинявайте, ама в съвмеремната култура можеш да си решиш какъв джендър си, а някой тук напира да ми обяснява кое е добър вкус. Четете любимия си Харари, например, за да видите колко дълго му се налага на човека да прави уговорки, че ще каже едно просто нещо – доколкото помня: Микеланджело рисува по-добре от първобитния човек на стената на пещерата. Тези уговорки вие правите ли ги, като ми обяснявате кое е добър вкус? Защото, извинете, ама популярните рефрени, от „бейби, тейк оф йор коут“, та до „лик май п**и“ не са чалга, нали? Ако ги пусне диджеят всички почват да се друсат бавно или бързо, нали? Ама чалга, ако пусне, ех, мирише! Яде му се на Душко Добродушков печена тиква, ама много просташко, ей! 

Освен това, не знам дали разбрахте, ама чалгата пътем взе, че умрЕ (да го кажем на престижния диалект, щото моят мек диалект не е от престижните), дишайте спокойно! Сиреч, стандартизира се, канализира се, не избухва, а си къкри, редом с всички останали писти. Както не избухва вече никакъв рок, никакъв алтернатив и нищо, а избухват само едни неща по едни досадни радиостанции с двайсет песни плейлист, в които нещо цвърчи, скимти, заеква – и също си показва за**ика и това са „съвременни хитове“. Това е, канализираха се нещата и пазарът реши! 

И точно един пазарен процес, вие се опитвате да ми го обясните като национален проблем. Някаква полиция на правилния вкус формирате и скоро като нищо ще видите и тука нечий план – защото иначе не сте конспиромани, нали.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.