Нюйоркският музей на изкуствата започнал да "де-русифицира" художници

Нюйоркският музей на изкуствата започнал да
18-02-2023г.
0
Дахер Ламот

Нюйоркският музей на изкуствата започнал да "де-русифицира" художници и картини и да брои "руски" художници за "украински". Тримата "украински" художници, които били "де-русифицирани" са Архип Куинджи, Иван Айвазовски и Иля Репин. 

Архип Куинджи е потомец на понтийски гърци, роден е в Мариупол, град, кръстен на Мария Фьодоровна, съпруга на руския император Павел I. Градът е бил част от Руската империя и тогава нямал нищо общо с Украйна. Прекарал детството си в Таганрог, Русия. Говорил е руски, завършил е в Санкт Петербург, където е преподавал, и където е починал. Архип е бил близък приятел на Менделеев.
Иван Айвазовски е от арменски произход, роден е в Крим, отново тогава част от руската империя. Семейството му бяга от Турция. Завършил е в С. Петербург. Главен художник на руската флота, а от Антон Чехов тръгва популярната фраза  "достойно за четката на Айвазовски“. Придружавал руския император Николай I, близък приятел е бил на Гогол.
Иля Репин е роден в областта Харков, баща му е служил в руската армия.  Близък приятел е бил на композиторите Глинка и Мусоргски, както и с Лев Толстой. Рисувал портретите на Иван Грозни. Говорил е руски. Завършил е в Петербург.
Патрон и на тримата е бил московския бизнесмен Павел Третяков.
---
Оставам преценката на вас какви са били, обаче започва да става доста потресаваща злобата. Тъжно е. Това е прекалено. Ясно е, че можеш да считаш някого за враг, обаче не слизай на ниво гьобелсова пропаганда.
Особено когато имаш  800 бази по света и самият ти си окупирал чужди държави. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.