НАЙ-СКЪПАТА БИРАРИЯ

НАЙ-СКЪПАТА БИРАРИЯ
12-06-2023г.
0
Мартин Карбовски

Най-скъпата бирария в историята на човечеството е една бирария в Мюнхен. Там за първи път се събират едни хора, за да обсъждат дали други хора могат да влизат в бирарията им. Всичкото това обсъждане преминава в силно пеене и увереност, че нататък всичко ще е наред.

По-късно, заради идеята, че едни хора нямат право да влизат в тая бирария и са “вредни” за държавата се разгаря война по цялата планета. Война, в която умират около сто милиона човека, предимно руснаци, но и евреи, и поляци, и сърби. Има статистика.

Бирарията явно литературно е свързана с фашизма, расизма и дискриминацията. Не знаем защо.

Но около тая история у нас има един нерешен въпрос. Страшен въпрос. И той е - КОИ СА ФАШИСТИТЕ?

Не мислете, че отговорът е ясен. Погледнете стената на днешната забраняваща достъпа бирария. Там на шега или сериозно и днес не се сервираше на едни хора, по някакъв признак по-лоши, от собтвениците на бирарията.

Вижте стената на бирарията във ФБ - те получват подкрепа, защото според публиката на бирарията, определени хора с определени убеждения не трябва да пият бира. Те може и да не са фашисти, но бира няма да пият поради някаква принадлежност, която ние субективно провъзгласяваме за фашистка.

Затова КОИ СА ФАШИСТИТЕ е ужасно важен въпрос и той няма много отговори.

Фашисти, расисти и дискриминатори са тези, които забраняват, ерго - не сервират.

Апартейд заради партийна принадлежност. 
Понеже днес сагата продължава и бирарията говори за Кристалната нощ, нека сме ясни - не е това казусът.

Казусът е прост - в САЩ е имало дълго време места, в които не се сервира на цветни. Colored, така са наричани официално негрите.

Няма причина да търсите друг казус - едните искат да пият бира там, другите не им сервират. Това е дискриминация. И морално, и законово случаят е такъв.

КОИ СА ФАШИСТИТЕ  вече в въпрос с ясен отговор.
Бирарията са фашисти, защото не сервират на някой, който не им е симпатичен. Смятат, че имат това право. Което е фашистко право. Либералното право е отделните агитки да пият бира заедно. Дори да ходят на мач заедно. С децата си.

Продължение:

По-късно някой минава и рисува звездата на Давид на витрината на бирарията. Това кара днес бирарията да каже, че е обидена на фашистите заради звездата на Давид и да каже, че нейният крайно спорен надпис ще остане. Звездата е изтрита.

Ако бяха умни бирарията щяха да си махнат надписа и да оставят звездата на Давид, която в днешен контекст не е спорна. Но те пишат, че срещу тях се провежда Кристална нощ. Ами не сте прави.

Оставете надписа, щом така искате. Но трябва да ви предупредя, че след като забранявате на някого да пие бира при вас и това е справедливо - утре някой ще забрани пък на вас да си купите хляб. И това ще е реципрочно и справедливо.

И понеже за едните няма бира, за другите няма хляб, нещата ескалират.  Някой ще вземе властта, за да се справи с ескалацията, уж. 
После обикновено властта бива взета от хората в бирарията, те са по-агресивни и имат неочаквана подкрепа. И бирарията става партия, която забранява други партии, която слага на привържениците на другите партии жълти знаци, после ги татуира, после ги праща в лагер. И отива в други страни, за да налага там странните си бирени порядки.

А всичко започна е с тяхното силно убеждение да не се сервира на политическия опонент. Това не е фашизъм точно, но е точно протофашизъм.

Всички, които подкрепят и търпят този надпис са неубедителни (засега) протофашисти. Вие започвате първи да градите неравноправни и фашистки, ограничителни отношения и това ще ви се върне - я от руснаци, я от амерканци, я от други colored.
Поне досега това е съдбата на всяка бирария, решила да налага свои протофашистки правила.

Пиша това, за да се помни откъде започна всичко. Една бирария забрани едни клиенти. 
Как пък никога не започва от оръжеен магазин, не знам защо.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.