Москва: Украйна ще атакува Запорожката АЕЦ през нощта на 5 юли. Киев: Русия готви провокация

Москва: Украйна ще атакува Запорожката АЕЦ през нощта на 5 юли. Киев: Русия готви провокация
05-07-2023г.
0
Лентата

Съветникът на генералния директор на "Росенергоатом" Ренат Карчаа, заяви, че украинските въоръжени сили ще се опитат да атакуват Запорожската АЕЦ през нощта на 5 юли. Според него Киев възнамерява да хвърли върху централата боеприпаси с радиоактивни отпадъци, изнесени на 3 юли от Южноукраинската АЕЦ, съобщи РИА Новости.

В същото време украинските въоръжени сили също съобщават за възможна подготовка на провокация в близко бъдеще. Украйна твърди, че днес на външния покрив на трети и четвърти енергоблок на ЗАЕЦ са били поставени предмети, приличащи на взривни устройства. "Тяхната детонация може да не повреди енергоблоковете, но може да създаде картина на обстрел от страна на Украйна", се казва в съобщението.

Украинското министерство на здравеопазването издаде препоръки в случай на експлозия в Запорожката АЕЦ. Жителите на зоната на потенциална радиационна авария трябва да се подготвят за евентуална евакуация.

В края на юни украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, че в окупираната АЕЦ е възможен саботаж с изтичане на радиация. Кремъл определи това като лъжа.

Източник: dnes.dir.bg 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.