Чичото на Васил Терзиев се опитал да вербува за доносник на ДС кмета на район "Студентски" от ДБ

Чичото на Васил Терзиев се опитал да вербува за доносник на ДС кмета на район
04-07-2023г.
0
Лентата

Сегашният кмет на столичния район "Студентски" Петко Горанов от "Демократична България" е бил вербуван от Павел Терзиев - чичо на кандидата за кмет на София от "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев.

Това е станало през януари 1986 г., когато Горанов е бил студент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". След четири срещи - две от които в СУ и две навън, Петко Горанов отказал "офертата" да стане доносник на Държавна сигурност.

"Най-напред (Павел Терзиев - бел. ред.) каза, че са ме проучвали и че аз отговарям на техните условия. Надълго и нашироко ми обясняваше каква организация е ДС, че докато има държава, ще има и служби за сигурност. Но службите за сигурност в тоталитарния режим и в един демократичен режим са съществено различни. Тогава беше пресен спомена за Възродителния процес и последиците от него. Обясняваше ми кой кого на двете системи - Изтока и Запада, ще унищожи, че аз като патриот трябва да работя за тях", изтъкна Горанов в разговор с лидера на БОЕЦ Георги Георгиев.

Още на втората среща Горанов обяснил, че го надценяват и че няма качествата да работи за ДС, Терзиев му казал: "Нека не се заблуждаваме, не ти трябват никакви качества. Трябва ти да имаш вместо две уши - четири, и да казваш какво си чул".

"Усетих, че ще изгубя себе си, че не мога да участвам нормално в един разговор, защото означава, че във всеки разговор бих бил на работа, че .... Допитах се до моите родители и те ми казаха своето категорично становище, че трябва максимално бързо да се разгранича от този човек. Иначе ще настъпи момент, в който няма да бъда това, което съм", посочи Горанов.

Той обясни, че не е получил покана да бъде издигнат за нов мандат на кметските избори тази година. Нещо повече - седем пъти е търсил партийния си лидер ген. Атанас Атанасов, за да му каже, че "въпреки твърде неудачните решения от политическо естество, които взимаме ние и нашият коалиционен партньор, аз не съм предател, аз съм тук заради принципите на ДСБ". Ако го припознаят за свой кандидат, ще продължа да бъде техен. Атанасов не върнал обаждане нито веднъж.

По думите на Горанов в ДСБ не е имало номинации, не е имало обсъждане, но е било възможно всеки да се самономинира с попълването на карта. По-късно тези карти са разглеждани, имало заседание на Градския съвет на ДСБ, на което членовете са били информирани за решението при преговорите с контактните групи.

Петко Горанов си обяснява, че причината освен това, че коалиционните партньори от ПП-ДБ са си разпределили местата, е и опитът му да се пребори с имотната мафия. Той допълни, че по време на мандата си е намалил разрешителните за строеж в района с 50%, а в Студентския град - с 60%.

"Колко е дълга ръката на тази мафия и как тя е стигнала до политическите лидери на "Продължаваме промяната"..., защото стана ясно, че район "Студентски" е разпределен за техен кандидат", коментира Горанов.

На въпрос дали отказът му да стане доносник на ДС също не е изиграл роля да не бъде издигнат отговори така:

"Мислих по този въпрос. Мисля, че по-скоро - не. Ако въобще има някакво влияние, то е непряко, съвсем косвено. Продължавам да смятам, че истинската причина са интересите, които съм настъпил с дейността си като кмет, а не нещата, които са се случвали толкова много години назад".

Петко Горанов обяви още, че ще се кандидатира като независим.

Източник: OFFNews.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.