Топ генерал на НАТО: Никога не подценявайте Русия

Топ генерал на НАТО: Никога не подценявайте Русия
03-07-2023г.
0
Лентата

НАТО изработва новите си военни планове, като предполага, че Москва ще се завърне, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки пред репортери в понеделник, адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, посочи, че въпреки че по-голямата част от сухопътните сили на Русия се бият в Украйна, той вярва, че силите на Кремъл все още са заплаха.

"Ние сме убедени, че руснаците ще се възстановят“, подчерта той. "И следователно плановете са изградени не върху действителното състояние на руската армия, а върху състоянието на руската армия преди да нападне Украйна“.

Русия, казва Бауер, "ще си извлече поуки от тази война“ и НАТО "ще продължи да гледа на нея като на сериозна заплаха“. Това включва в моретата, във въздуха и в космоса, където руските сили "все още са много, много способни“, в допълнение към ядрените способности.

"Никога не трябва да подценяваме руснаците и тяхната способност да се възстановят, както те показаха в историята няколко пъти“, добави той.

Следващия вторник и сряда лидерите на западния алианс ще се съберат във Вилнюс, където ще подпишат исторически нови регионални военни планове и ще обсъдят как да увеличат инвестициите в отбраната, докато Русия продължава войната си в Украйна.

Говорейки за новите военни планове на НАТО, Бауер подчерта как срещата на върха ще отбележи началото на дълъг процес на изпълнение.

"Трябва да отидем и да си свършим работата – за да достигнем по-голям брой сили с по-висока готовност, трябва да тренираме по план, трябва да закупим способностите, които ни трябват“, продължава той, "и това ще отнеме време“.

Изпълнението на плановете варира от повече набиране на персонал до осигуряване на производство на достатъчно оръжия и боеприпаси — заедно с повече ресурси, предназначени за отбраната.

"Имаме нужда от повече пари, колективно, за да платим за това“, казва Бауер. Освен това новият модел на НАТО за сили с висока степен на готовност ще изисква "да се гарантира, че държавите разполагат с механизъм за увеличаване на броя на хората, които са на разположение за въоръжените сили“.

Запитан за състоянието на контранастъплението на Украйна, адмиралът се противопостави на разказа за разочарование от украинските сили.

"Изключително трудна е тази операция“, подчерта председателят. "Мисля, че начинът, по който го правят, е похвален“, заяви той, "и мисля, че са – поради основателни причини – на някои места предпазливи“. 

Източник: Фокус

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.