Тагарев: България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия

Тагарев: България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия
03-07-2023г.
0
Лентата

България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия, а многонационалната бойна група да прерастне в бригада, смята министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той участва в среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев. 

Според Тагарев, независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион. По думите му, страната ни може да се справи сама с тази задача и трябва да работи съвместно със “северните ни съюзници”.

   "В последните години България издаде смесени сигнали към нашите партньори в НАТО и ЕС. Това пося разделение в обществото и е проблем за националната сигурност.

   България няма тази заплаха днес, защото е член на НАТО и ЕС и трябва да участваме в това партньорство. Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза", заяви той.

Той е допълнил, че страната ни е получила признание от съюзниците за подготовката на морски специалисти за Украйна. Посочил е още, че разликата между настоящото и предишното правителство е не толкова в това, което предоставяме като помощ към Киев, а в начина на говорене.

Източник: БНТ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.