Робот дирижира оркестър в Сеул

Робот дирижира оркестър в Сеул
03-07-2023г.
0
Лентата

Робот дирижира оркестър в Сеул, съобщи Ройтерс.

Андроидът ЕвъР 6 застана на диригентския пулт, за да дирижира националния оркестър на Южна Корея. Това е първи подобен случай в историята на страната.

Роботът има две ръце, а дизайнът е разработка на Корейския институт по индустриални технологии. Дебютът на ЕвъР 6 беше в националния театър на страната. Роботът с човешко лице най-напред се поклони на публиката, а след това започна да поклаща ръцете си, за да контролира темпото, с което свирят музикантите.

"Движенията бяха много детайлни", каза диригентът Чой Су-йеул, който ръководеше оркестъра, застанал близо до робота. "Той може да движи ръцете си много по-добре, отколкото си представях."

Според диригента обаче слабостта на ЕвъР 6 се състои в това, че той не може да слуша музиката. Ли Юнг-ю, който изучава традиционна корейска музика и е присъствал на концерта, каза, че движенията на робота, макар и да са били в ритъм, не са можели "да дишат". Роботът не е можел да поддържа оркестъра в готовност за колективна ангажираност, което е най-важното за едно представяне. "Роботът просто работеше."

Сон Ин-хо, друг зрител в залата, каза, че ЕвъР 6 е изглеждал елементарно. "Предполагам, че той би могъл да дирижира всичко, когато е снабден с изкуствен интелект и е в състояние да разбира и анализира музиката."

Хуманоидът дирижираше три от общо пет музикални откъса. Една от пиесите беше дирижирана съвместно с Чой. "Това е концерт, показващ как робот и човек могат да живеят заедно и да се допълват, вместо единият да измества другия", каза диригентът Чой след концерта. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.