Костадинов: Внасяме точката за референдума за лева за разглеждане утре в парламента

Костадинов: Внасяме точката за референдума за лева за разглеждане утре в парламента
04-07-2023г.
0
Лентата

"Днес внасяме в парламента точката за референдума за лева за разглеждане утре, сряда (5 юли)". Това съобщи пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и обясни, че досега са внасяли предложение за разглеждане на тази точка в парламентарните комисии, но е било отхвърляно.

"Имаме право като опозиция всяка първа сряда на месеца да внесем точка, която е задължителна. Утре точката ще влезе в дневния ред. След това народните представители имат два избора - или гласуват "за", или гласуват "против", няма трети вариант", подчерта той и уточни, че не е задължително разглеждането в парламентарна комисия, защото "това е решение - тип декларация - не се изисква задължително гледане в комисия".

Ако Народното събрание не приеме решение за референдума за лева, "Възраждане" ще поиска мнението на президента, категорично заяви Костадинов. "Юристите в НС на ПП-ДБ и ГЕРБ си мислят, че по този начин ще стопират референдума. Парламентът не е последната инстанция. Президентът е този, който решава. В случая, ако се вземе дори отрицателно решение от Народното събрание, президентът е в пълното си право да свика референдум", коментира той.

Интервюто на Петър Волгин с Костадин Костадинов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.