Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна

Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ
05-07-2023г.
0
Лентата

Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да преговаря с Украйна за продажба на руското ядрено оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене". За това предложение съобщи депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил.

Изричното изискване при евентуална продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лева, колкото е струвало оборудването при закупуването му.

“АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е използван от руското ядрено лоби в България. Бруталната агресия на Русия в Украйна сложи край на този и без това безумен проект”, пише Мирчев.

Представителят на “Да, България” уточнява, че поради специфичната геополитическа обстановка Украйна е единствената държава, която би могла да купи превърналото се в ненужно за България оборудване. От друга страна единствено София може да осигури на Киев нужното ядрено оборудване за най-новата украинска атомна централа.

“Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненуженият ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на Украйна”, заключва Мирчев.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев внесе заедно с депутати от ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП проект за решение на Народното събрание, който задължава министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори за продажба на оборудването на АЕЦ Белене. Това обяви Добрев с публикация във фейсбук.

Проекторешението вече е деловодството на парламента.

"След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен. Току-що внесох с колеги Решение на НС да възложим на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева.

Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!", написа Делян Добрев в социалната мрежа.

Преди около два месеца служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че се водят преговори с френската EDF да изготви анализ какво може да бъде изградено с оборудването и на площадката на АЕЦ "Белене". Тогава Христов инспектира начина, по който се съхранява полученото преди години оборудване, и заключенията му бяха, че то е в добро състояние и годно за експлоатация.

Още през февруари пък темата за продажбата на оборудването беше обсъдена след среща на Христов с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от ЕС проведоха двудневно неформално заседание.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.