Международните реакции след събитията в Русия

Международните реакции след събитията в Русия
24-06-2023г.
0
Лентата

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк заяви, че сега става очевиден разривът между руските елити.

"Няма как нещата да вървят, когато там се преструват, че всичко е наред. Накрая някой ще загуби - или Пригожин или колективният анти-Пригожин," каза Подоляк, като прогнозира, че в Русия всичко едва сега започва да се развива..

От Европейската комисия определиха лаконично събитията в Русия като "вътрешни работи" и допълниха, че следят ситуацията.

Полският президент Анджей Дуда е провел спешни консултации с премиера и представители на министерството на отбраната заради събитията в Русия.

Германското правителство също наблюдава внимателно събитията, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц.

В същия тон е реакцията и на Париж. От Елисейския дворец изтъкват, че вниманието им остава насочено към подкрепата за Украйна.

От британското външно министерство предупредиха, че има опасност от нарушаване на обществения ред, след действията на частите на частната руска компания "Вагнер" на руска територия.  Остава в сила препоръката на Лондон да не се пътува до Русия. Според британското министерство на отбраната, страната е изправена пред най-сериозните предизвикателства в областта на сигурността в последно време. Отбелязва се, че през следващите часове решаваща ще бъде лоялността на руските сили за сигурност и особено на Националната гвардия. 

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.