Забраната на проруската партия „Шор“ в Молдова наелектризира организираните й привърженици и няма бързо да намали напрежението в страната, на фона на войната в съседна Украйна

Забраната на проруската партия „Шор“ в Молдова наелектризира организираните й привърженици и няма бързо да намали напрежението в страната, на фона на войната в съседна Украйна
24-06-2023г.
0
Лентата

В понеделник молдовският Конституционен съд забрани опозиционната проруска партия „Шор“, която има само шестима депутати в 101-местния парламент, но от месеци организира шумни антиправителствени протести и е обвинявана от управляващите в Кишинев и от Запада, че се опитва да дестабилизира страната, разположена между Румъния и Украйна.

Президентката на Молдова Мая Санду резюмира същината на „Шор“ като „политическа организация, създадена в резултат на корупция и за извършване на корупция, която представлява опасност за конституционния строй и сигурността на държавата“.

Магистратите обявиха партията, водена от живеещия в Израел бизнесмен беглец Илан Шор, за неконституционна. Съдебното решение води до незабавна забрана на организацията, а министерството на правосъдието ще създаде специална комисия, която ще финализира всички  юридически процедури за разпускане на партия „Шор“.

Председателят на парламента Игор Гросу нарече решението на съда „важна победа за молдовската демокрация, а опозиционният лидер и бивш държавен глава Игор Додон каза, че управляващата политическа сила на Санду – Партия на действието и солидарността, официално се е превърнала в тоталитарна, унищожавайки опозиционните сили, затова ще я сполети съдбата на „Шор“.

През април партийният лидер Шор, на когото от октомври миналата година САЩ и ЕС са наложили санкции, получи задочно 15 години затвор за участието му в пране на пари и в т. нар. „кражба на века“ – банков скандал за злоупотребата с над 1 милиард долара през 2014 г. За сравнение, отбелязва ДПА, БВП на Молдова е 14 милиарда. Преди произнасянето на тази присъда и конфискацията на 290 милиона долара от активите на Шор молдовският външен министър Нику Попеску заяви, че Молдова е установила наличие на „ясна координация между Шор и Русия в съвместните им опити за дестабилизиране на Молдова“, предаде Радио „Свободна Европа“.

След произнасянето на КС Илан Шор заяви, че не признава решението, защото според него Молдова е „държава със завладяна правосъдна система“, цитира го ТАСС.

В интервю за руската телевизия „Россия-24“ 36-годишният Шор определи произнасянето на КС в Кишинев като „зашлевяване“ на молдовците, гласували за неговата партия, предаде Ройтерс.

Ще изпълним нужните правни процедури, ще намерим формула, чрез която партия „Шор“ да получи мнозинство в парламента на следващите избори, закани се председателят на забранената формация.

Конституционният съд постанови също, че депутатите на „Шор“ запазват местата си в законодателния орган, но ще работят като независими народни представители и няма да имат право да се присъединяват към други парламентарни групи. А мандатът на Евгения Гуцул, избрана през май за ръководител (башкан) на Гагаузкия автономен район, не може да бъде утвърден като мандат от партия „Шор“, се изтъква още в съдебното решение. Гуцул ще бъде утвърдена единствено в качеството на независим кандидат, посочи председателят на КС Николае Рошка.

Заместник-председателката на „Шор“ Марина Таубер заяви, че партията има 10 000 членове и контролира местната власт в 100 населени места, затова няма как да бъде заглушена. Властите не могат да ни затворят устата, каза Таубер. Ще продължим борбата си за по-добър живот на молдовците.

От септември 2022 г. „Шор“ непрекъснато организира протести в столицата Кишинев, а демонстрантите настояват за оставка на президентката Санду и прозападното правителство заради нарастването на цените и на фона на съкращаване на доставките на руски газ.

През ноември правителството на Молдова се беше обърнало към КС с искане да се произнесе дали дейността на „Шор“ е в съответствие с основния закон, защото партията организира акции за дестабилизация на страната, транспортира и плаща на участниците в тях. Партията беше обвинена в незаконно финансиране и дейност в интерес на Русия, припомня Би Би Си.

Освен това, „Шор“ беше определена като формация, чиято дейност е насочена „против политическия плурализъм, принципите на правовата държава, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната“.

На 19 юни основателят на „Шор“ написа във „Фейсбук“, че „Мая Санду се изплю в лицето на стотици хиляди граждани, подкрепили партия „Шор“… „Искам да заявя, че независимо от забраните, ще продължим всички наши социални проекти и ще участваме във всички избори“.

Според президентката Санду обаче, обявяването на „Шор“ за неконституционна е „очаквано от обществото решение именно затова, защото молдовците ценят демократичната държава, в каквато искат да живеят, те искат да живеят в правова държава, където престъпните организации не биват допускани да завземат властта“.

В началото на тази година Санду алармира, че Русия подготвя в Молдова метеж за сваляне на правителството и установяване на проруски режим, обобщава Би Би Си. По данни на молдовското разузнаване този план е трябвало да бъде осъществен от изпратени в страната хора с военен опит, представящи се за цивилни. Според Санду метежът е трябвало да бъде извършен с подкрепата на вътрешни сили като опозиционната партия „Шор“. Санду обяви, че заговорът предвиждал саботажи, насилие, нападения срещу държавни сгради и взимане на заложници, писа изданието „Политико“.

Веднага след забраната на „Шор“ председателят на комисията по международни въпроси в руската Дума Леонид Слуцки написа в „Телеграм“, цитиран от ТАСС, че „Молдова продължава да върви по пътя на неонацисткия украински режим. Забраната на опозиционната партия „Шор“ от молдовския КС е типичен пример за борба с инакомислието и всъщност за тоталитарните методи на Третия райх.“ Слуцки смята, че единствената причина за станалото е отявлената русофобия на днешните молдовски власти, подгрявана от колективния Запад.

А на 21 юни говорителката на руското МВнР Мария Захарова каза, че Кишинев няма да спре след забраната на „Шор“ и подобна практика може да бъде приложена и спрямо други опозиционни политически формации. Захарова посочи, че не е случайно, че КС се е произнесъл точно сега, когато в Молдова се развиват политически процеси на фона на победата на кандидатката на „Шор“ на изборите в Гагаузия.

Предния ден молдовската антикорупционна прокуратура внесе в съда делото срещу зам.-председателката на „Шор“ Таубер по обвинения в получаване на незаконно финансиране за предизборна кампания на стойност 500 000 евро. Таубер беше арестувана при опит да замине за Израел в нарушение на съдебна заповед. Ако вината й бъде доказана, Таубер може да получи до 7 години затвор.

Директорът на молдовския мозъчен тръст Уочдог.МД (Watchdog.MD) Валериу Паша заяви, че „Шор е най-важният политически съюзник на Русия в Молдова“. „Партията на Шор работи като класическа организирана престъпна група и изглежда той е готов да участва в някои от най-трудните сценарии за руското влияние в Молдова“.
Паша изтъкна, че Шор е получил почти пълен контрол над свързаните с Русия медии, които излъчват в Молдова, и играе решаваща роля за разпространението на проруския наратив за войната срещу Украйна и молдовското правителство, отбелязва РСЕ.

За да се бори с руската дезинформация и пропаганда, на 29 май президентката Санду обяви, че внася законопроект за създаване на Национален център за защита на информацията и контрапропаганда. Той ще координира и осъществява държавната политика в областта на информационната сигурност и ще осигурява „стратегическа комуникация за противодействие и борба с дезинформацията на национално равнище“.

„Тези, които създават и разпространяват фалшива информация, искат да провокират страх, омраза и разделение. Всеки ден Кремъл и престъпни групи извършват хибридни атаки, използвайки пропагандни оръжия, за да всяват омраза в Молдова, да отслабват доверието ни един в друг и в нашата собствена държава“, заяви Санду при обявяване на инициативата, цитирана от РСЕ.

Според аналитика и експерт по разкриване на дезинформация Марк Сойър, цитиран от РСЕ, тъй като не успя да наложи предпочитано правителство чрез инвазия или опит за преврат, Кремъл ще разчита в голяма степен на дезинформация като рентабилен инструмент, за да подрива проевропейския път на Молдова.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.