Радев: Не знаем дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната на Русия

Радев: Не знаем дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната на Русия
24-06-2023г.
0
Лентата

Обстановката в Русия е динамична, ситуацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта. Това заяви днес пред медии президентът Румен Радев преди началото на форума "Вахау" в Австрия.

Винаги, когато се формира една наемна армия, която се въоръжава тежко и то когато в нея има престъпници, винаги има проблем с нея, когато войната свърши. А сега виждаме, че има с нея развръзка дори преди войната да е свършила, добави държавният глава.

Ако правителството на Русия консолидира силите си срещу ограниченото присъствие на "Вагнер", не мисля, че частната военна компания има шанс. Винаги е предизвикателство, когато има тежко въоръжени наемници и престъпници, каза Радев.

Според него ставащото в Русия ще се отрази определено на динамиката на конфликта в Украйна. Това по думите му вече не е просто вътрешнополитически проблем, защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия.

Реакцията на България трябва да бъде укрепване на отбранителния ѝ капацитет в рамките на НАТО, каза Радев.

Вчера собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руската армия, че е обстрелвала лагери на неговата група по искане на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той се закани да спре това със сила. Твърдейки, че разполага с 25 000 бойци, 62-годишният Пригожин призова руската армия и руския народ да се присъединят към него, но същевременно отрече да извършва държавен преврат. В отговор руските служби за сигурност започнаха разследване срещу него за отправен призив към въоръжен бунт.

Конфликтът в Украйна предостави златна възможност на смятания за близък до Путин бизнесмен Пригожин да излезе от сянката, в която действаше от години, за да се затвърди като първостепенен актьор на сцената в Русия. 

През май 2023 г., след месеци на сурови и кървави сражения, Пригожин обяви, че силите му са превзели украинския град Бахмут. Но именно по повод на тази битка напреженията между Пригожин и руския генерален щаб се обостриха. 

Пригожин обвини генералния щаб, че лишава "Вагнер" от боеприпаси и започна все по-чести да публикува видеа, в които обижда руските командири.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.