Мария Габриел уверила САЩ, че ако Скопие запише българите в конституцията си, няма да имаме нови условия

Мария Габриел уверила САЩ, че ако Скопие запише българите в конституцията си, няма да имаме нови условия
27-08-2023г.
0
Лентата

Българският външен министър Мария Габриел е уверила пратеника на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, че ако Северна Македония изпълни предвиденото в сегашния договор, страната ни няма да има нови условия. Това разказва самият Габриел Ескобар в интервю за северномакедонската медия "360 степени".

"Тя ме увери, че ако Северна Македония изпълни това, което е предвидено в сегашния договор, няма да има нови условия", казва Ескобар.

Двамата разговаряли по темата в Дубровник, където вицепремиерът Габриел участва в международен форум в началото на юли. Тогава тя разговаря и с македонския си колега Буяр Османи, който видя в новото българско правителство "нова перспектива за по-силен политически диалог и по-големи възможности за укрепване на двустранното сътрудничество".

Също през юли Външното ни министерство излезе и със специална позиция, че България няма нови условия към Северна Македония. Скопие да изпълни договорената през юли 2022 г. промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи, се призоваваше в нея.

Източник: "24 часа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.