Вигенин: Даваме ли си зенитно-ракетните комплекси на Украйна? Оголваме защитата на АЕЦ „Козлодуй” и София?

Вигенин: Даваме ли си зенитно-ракетните комплекси на Украйна? Оголваме защитата на АЕЦ „Козлодуй” и София?
24-08-2023г.
0
Лентата

„Опитите, които направи Тагарев днес да внуши, че едва ли не БСП с действията и позициите си се обръща срещу Българската армия, са меко казано некоректни. Не бива и той самият да се идентифицира с Българската армия. Ние сме срещу неговите действия и позиции и смятаме, че той не прави достатъчно, за да бъде Българската армия силна и да изпълнява конституционните си задължения.” Това заяви зам.-председателят на БСП и на Народното събрание Кристиан Вигенин на брифинг в централата на партията.

По повод планираното разширяване на военното присъствие на НАТО у нас, Вигенин попита как то ще засили сигурността ни и защо ни е, след като България няма сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия?

Той подчерта, че не е ясно какви са реалните оценки на министъра за заплахите в Черно море, след като тази сутрин е заявил, че способностите на Русия в Черно море са намалели и не счита, че има пряка заплаха, а в същото време се планира разширено военноморско присъствие на НАТО.

„Планира ли министър Тагарев предаването на зенитно-ракетните комплекси C-300 на Украйна? Защото информацията, която имаме е, че се планира това да се случи на две стъпки. Първо, да бъдат предоставени боеприпасите към тези зенитно-ракетни комплекси и след това, под предлог, че няма откъде да бъдат намерени нови и ресурсът на сегашните е изтекъл, да бъдат предадени и самите зенитно-ракетни комплекси”, алармира Вигенин, като предупреди, че те пазят АЕЦ „Козлодуй” и София и няма с какво и как да бъдат подменени.

Той обърна внимание и на информацията, че се увеличават рапортите за напускане в армията.

„Искаме да знаем какво ще предприеме министърът, ако това е така, да не се случва и да бъде укрепена Българската армия”, настоя заместникът на Корнелия Нинова.

Последният въпрос към Тагарев беше свързан с резиденция „Лозенец”, дали с врътка през Министерския съвет да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс.  „Не може едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на алчността на олигарсите”, коментира Кристиан Вигенин.

Източник: kritichno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.