Изкуственият интелект ще засегне около 30% от работните места в България

Изкуственият интелект ще засегне около 30% от работните места в България
25-01-2024г.
0
Лентата

Около една трета от работните места в България ще бъдат засегнати от изкуствения интелект. Това не означава непременно загуба на заетост, но е възможно в някои ситуации да се стигне до съкращения. Прогнозата е на Томчо Томов, директор на Национален център за оценка на компетенциите в БСК.

Под „засягане” трябва да разбираме закриване на работни места, но не само; това няма да е бърз процес, той ще тече в продължение на 10-20 години. Според Томов, трябва да разбираме това като „трансформиране” на работните места, което значи, че системите с изкуствен разум ще променят начина на изпълнение на конкретни роли, функции и отделни задачи в рамките на съответните професии и работни места.

Както процесът на автоматизация и механизация навлезе и отмени физическия труд, сега изкуственият интелект навлиза предимно в професии с преобладаващ умствен труд – там където има операции, които могат да се автоматизират, рутинни дейности, които могат да се кодират, задачи, свързани с управление на данни, мониторинг, оптимизиране, прогнозиране, оценка за алтернативи за взимане на решения, поясни той, определяйки това като парадокс.

Експертът подчерта още, че трябва да се подготвим за всичко, което ще се случва, и да развиваме своя потенциал. „Нужно е да развиваме цяла група от нови умения, които може би са подценявани, но които ще са изключително важни във взаимодействието и използването на изкуствен интелект”, каза Томов.

Около 30% от предприятията у нас разполагат с изготвени стратегии за дигитален преход, съсредоточени върху дигиталната трансформация, разкри той. Някои включват и използването на изкуствен интелект на много места. В зависимост от определените отрасли, предприятията се съобразяват и с това какви възможности ще даде изкуственият интелект. Според Томов, AI ще бъде „до там, докъдето го допуснем”.

Все пак ще има позиции и професии, които няма да бъдат засегнати в голяма степен от изкуствения интелект, според експерта на БСК. Това ще са „на първо място тези, които изискват емоционална интелигентност, а тя е възможна само за човешкия мозък. Роботът може да снима, да сканира израз на лицето, при тази основа да има база данни, да разкрива какво е настроението – но човешката интуиция, емоционалната интелигентност, управлението на сложни междуличностни настроения, проблемите, свързани с управление на хора – са професии, които до голяма степен ще се съхранят. Също така и творческите професии”, обясни Томчо Томов.

„Изкуственият интелект навлиза в професии в здравеопазването, социалните дейности, изкуството, забавлението, спорта, навлиза и в журналистиката и медиите – при разработка и редактиране на статии, но не можете да му поверите разследваща журналистика – ще го използвате, но той не може да ви замени”, категоричен е експертът.

Незасегнати ще останат и всички работни места, изискващи „физическа сръчност, майсторство, където трябва да се решават проблеми в нерутинна, непредвидима среда – поддръжка, ремонти, поправки, техническа охрана, сигурност, противопожарна безопасност”, обобщи Томчо Томов.

Източник: Technews.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.