Иранският външен министър и лидерът на "Хамас" се срещнаха в Катар, споразумяха се да "продължат сътрудничеството" след атаката срещу Израел

Иранският външен министър и лидерът на
15-10-2023г.
0
Лентата

Иранският министър на външните работи се е срещнал с лидера на екстремистката палестинска организация "Хамас" в катарската столица Доха, предаде ДПА. Ройтерс съобщи, че двамата "са се споразумели да продължат сътрудничеството" за постигане на целта на радикалната групировка, като се позова на изявление на движението.

Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания се е срещнал с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан късно снощи, показват видеозаписи, до които е достигнала иранската държавна новинарска агенция ИРНА. "Хамас" осъществи безпрецедентна, изненадваща атака срещу Израел сутринта на 7 октомври. Резултатът беше най-голямото кръвопролитие от години в израелско-палестинския конфликт.

Ройтерс информира, че Абдолахиан и Хания са обсъдили в Катар това нападение на "Хамас" над Израел, като иранският министър е нарекъл атаката "историческа победа", която е отворила пробойна в израелската окупация на палестинска територия.

ДПА отбелязва, че от около 15 години Катар е един от основните поддръжници на "Хамас". В същото време страната от Залива пое ролята на посредник спрямо Запада. В четвъртък канцлерът на Германия Олаф Шолц прие в Берлин емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Абдолахиан пристигна в Доха след срещи със съюзници по време на обиколка през Ирак, Сирия и Ливан, включително и с лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала.

По-рано Асошиейтед прес предаде, че в ливанската столица Бейрут Абдолахиан е призовал Израел да спре атаките си по ивицата Газа, защото войната може да се пренесе и в други части от Близкия изток, ако "Хизбула" се намеси в сраженията. Това според иранския министър на външните работи ще причини на Израел "огромен трус".

Абдолахиан потвърди пред представители на медиите, че в "Хизбула" вече са подготвили сценарии за своя намеса във войната "Хамас" - Израел.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.