Панаирът на книгата във Франкфурт отменя церемонията по награждаването на палестинска писателка

Панаирът на книгата във Франкфурт отменя церемонията по награждаването на палестинска писателка
14-10-2023г.
0
Лентата

Палестинската писателка Адания Шибли няма да бъде почетена на Франкфуртския панаир на книгата, както беше планирано, според информация на ДПА. Шибли трябваше да получи наградата ЛиБератур (LiBeratur) на асоциация Литпром (Litprom), която отличава произведения на жени автори от глобалния Юг. Отличието е за книгата ѝ "Маловажен въпрос" ("Eine Nebensache").

Романът на Адания Шибли беше високо оценен от критиката, но също така беше критикуван от някои за използването на предполагаеми антисемитски клишета.

"Победителят се избира от независимо жури. Литпром е организатор по изпълнението и носи пълна отговорност за съдържанието на наградната церемония. В светлината на терористичната атака срещу Израел Литпром търси подходящо място за провеждане на събитието след Панаира на книгата във Франкфурт", каза директорът на проявата Юрген Боос. 

"Остро осъждаме варварския терор на Хамас срещу Израел. Заставаме редом до Израел с цялата си солидарност", добави.

Боос каза още, че Франкфурският панаир на книгата ще предостави трибуна на еврейски и израелски автори, изпълнители и активисти, така че гласовете им да могат да бъдат чути. Сред тях е писателката и активистка Лизи Дорон, която живее в Тел Авив и Берлин. Дорон ще говори в събота за актуалните събития в Израел.

Заради ограниченията за пътуване обаче някои събития трябваше да бъдат отменени, включително два концерта с участието на израелски певци.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.