Иран: Продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от останалите от оста

Иран: Продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от останалите от оста
13-10-2023г.
0
Лентата

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан каза вчера в изявление по телевизията при пристигането си на летището в Бейрут, че продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от "останалите от оста", предаде Ройтерс. По думите на Абдолахиан за това ще бъде отговорна "ционистката общност".

Разселването на десетки хиляди палестинци и спирането на водата и електричеството им се смята за военно престъпление, добави той.

Ройтерс отбелязва, че въпреки иранският външен министър да не е уточнил, "оста на съпротивата" се отнася до съюза между Иран, палестински въоръжени групи, Сирия, ливанското движение "Хизбула" и други групировки.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че отварянето на "нов фронт" срещу Израел в Близкия изток ще зависи от действията на еврейската държава в ивицата Газа, която е бомбардирана от Израел, предаде Франс прес.

"Лидерите на някои държави ни питат за възможността за откриване на нов фронт (срещу Израел) в региона", заяви Амир Абдолахиан по време на среща в Багдад с Мохамед Шия ас Судани, министър-председател на Ирак, съседна държава и съюзник на Иран. "Нашият ясен отговор на тези възможности е, че всичко зависи от действията на ционисткия режим в Газа", добави иранският първи дипломат, цитиран в изявление на иранското външно министерство. "Дори и сега престъпленията на Израел продължават и никой в региона не иска от нас разрешение да отвори нови фронтове", заяви Амир Абдолахиан.

По данни на местните власти при започналата в събота офанзива на Хамас са загинали около 1200 израелци, а при израелския отговор - 1354 палестинци, много от които цивилни.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова мюсюлманските и арабските страни да се координират, за да "спрат престъпленията на Израел". Снощи той разговаря със саудитския принц Мохамед бин Салман и със сирийския президент Башар Асад.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.