Руският посланик в ООН: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Руският посланик в ООН: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война
14-10-2023г.
0
Лентата

Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя заяви, че Близкият изток е на прага на пълномащабна война, предаде ТАСС. Небензя потвърди, че Русия е внесла резолюция в Съвета за сигурност на световната организация, призоваваща за незабавно примирие в Близкия изток.

"Това, което предлагаме, е да призовем към незабавно примирие (...), необходимо е да се започнат преговори", каза той. Русия поиска от членовете на Съвета за сигурност да отговорят на проекторезолюцията "преди 12 (19 часа московско време - бел. ТАСС) в събота", посочи руският постоянен представител в ООН. Небензя добави още, че някои членове на Съвета за сигурност са реагирали положително на проекторезолюцията на Руската федерация, докато други са реагирали сдържано.

"Ние сме готови да посредничим в конфликта", добави дипломатът, като подчерта, че и двете страни са важни за Русия, включително защото руски граждани живеят както в Палестина, така и в Израел. В същото време Небензя отбеляза, че настоящата вълна от насилие в Близкия изток възниква на фона на израелските нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в последно време. 

„Не трябва да пренебрегваме нарушенията на правната система и решенията на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН, включително разширяването на селищата, което постоянно се осъжда от мнозинството членове на ООН“, каза той.

„Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа“, каза Небензя пред репортери след закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Той добави, че Русия "недвусмислено осъжда" бруталността, убийствата и "ужасяващото" ниво на насилие. "Убийствата и насилието срещу мирни жители както в Израел, така и в Палестина са неприемливи. Това, което се случи на 7 октомври в Израел, е неприемливо", подчерта той.

Небензя заяви още, че отговорността за последната ескалация на ситуацията в Близкия изток до голяма степен е на САЩ. „Позволете ми да внеса яснота, отговорността за назряващата война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати“, каза той. Небензя посочи, че именно Вашингтон „безотговорно и егоистично блокира работата на близкоизточния квартет от международни посредници, опитвайки се да монополизира мирния процес и да го сведе до налагане на икономически мир с Израел на Палестина и други арабски страни без реално решение на палестинския проблем."

"Ние постоянно предупреждавахме за това, казвайки, че един ден ще има последствия. И това се случи", подчерта той. Небензя добави, че САЩ от години блокират "всяка реакция и всякакви сигнали от Съвета за сигурност на ООН", уверявайки, че "тихата регионална дипломация е по-ефективна".

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.