Евакуация в Газа: Израел обвини "Хамас", че пречи на хората да се изтеглят

Евакуация в Газа: Израел обвини
14-10-2023г.
0
Лентата

Десетки хиляди палестинци са се евакуирали от северната част на Ивицата Газа, съобщиха от ООН. И през нощта анклавът беше бомбардиран от израелската армия.

От вчера израелската армия извършва акции на територията на Газа. При една от тях са открити телата на заложници, пленени от терористите от "Хамас" миналата събота. По последни данни на Тел Авив, Хамас държи в плен над 120 души. На север са поразени цели на шиитското движение "Хизбула" в Ливан, в отговор на обстрел с противотанкови ракети срещу израелските войници, атаки с дронове и ракети "земя-въздух".

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Саудитска Арабия - петата спирка от близкоизточната му обиколка. Още при кацането на Блинкен, Рияд излезе с остро изявление срещу действията на израелската армия. "Хамас" съобщи, че 70 души, опитващи се да избягат в южната част на анклава, са убити при израелски удари. Според израелската армия, "Хамас" се опитва да попречи на цивилните палестинци да напуснат района, за да ги използва като жив щит.

"Ключово е хората да изпълняват инструкциите на израелската армия. Целта е да се спасят човешки животи и казваме на хората, които не са свързани с "Хамас", че те не са врагове на Израел. Съобщава се за часова евакуация на хората и не е казано, че 24-часовият период е закован, но определено очакваме хората да се изтеглят. За съжаление виждаме, че "Хамас" им пречи. Това е нашето опасение. Те не зачитат човешкия живот и с решенията си излагат на риск цялото население на Газа", каза лейт. полк. Петер Лернер - говорител на Израелската армия.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.