Гърция е напът да узакони еднополовите бракове

Гърция е напът да узакони еднополовите бракове
11-01-2024г.
0
Лентата

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.  "Τова, което ще узаконим, е равенството в брака, тоест премахването на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация, по отношение на сключването на брак“, каза премиерът от дясноцентристката партия Нова демокрация в интервю за ЕРТ. „Какво всъщност представлява бракът? Бих казал, че той е кулминацията на любовта между двама души. В същото време той е и юридически договор с права и задължения“, добави Мицотакис. Той не уточни кога ще бъде представен законопроектът за легализиране на еднополовия брак, но според гръцките медии това трябва да стане преди европейските избори през юни.

Гърция узакони гражданските партньорства между лица от един и същи пол през 2015 г., но при тези двойки само биологичният родител има права върху детето си. При това положение, ако биологичният родител почине,  детето се отнема от партньора на починалия.

„Еднополовите двойки имат деца и тези деца няма да престанат да съществуват, няма да изчезнат. Тези деца обаче нямат същите права“, отбеляза Мицотакис. Но той подчерта, че проектозаконът няма да разшири правото на родителство чрез сурогатни майки при еднополовите двойки.

Мицотакис отбеляза, че няма да се променя законът за асистираната репродукция."Концепцията за жените, които се превръщат в машини за производство на деца по поръчка ... това няма да стане,“ заяви гръцкият премиер.

Малко след като беше преизбран на през юни лидерът на Нова демокрация обяви намерението си да узакони еднополовите бракове, като заяви, че гръцкото общество вече е „много по-подготвено и зряло“, отбелязва Франс прес.

Правителството обаче вероятно ще се сблъска с опозиция от страна на най-консервативните редици в управляващата партия, както и на част от обществото. Затова премиерът специално подчерта, че иска въпросът за еднополовите бракове да не разделя гръцкото общество, а да даде възможност за намирането на общ език.

„Уважавам напълно нашите съграждани, които имат различно мнение, както уважавам и мнението на Църквата“, посочи той, цитиран от ЕРТ, и припомни, че „Църквата беше против гражданските бракове, Църквата беше и против кремацията на мъртвите, а държавата продължи напред и прие закони, уважавайки ролята на Църквата, а не диктувайки на Църквата да прави нещо, което противоречи на същността на богословския подход“.

Миналия месец Гръцката православна църква излезе с официална позиция противеднополовите бракове и най-вече против осиновяването на деца от хомосексуални.

От 27-те държави членки  на Европейския съюз 15 са узаконили еднополовите бракове, а 16 – осиновяването на деца от хора от един и същи пол.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.