Британската полиция разследва първия случай на изнасилване във видеоигра

Британската полиция разследва първия случай на изнасилване във видеоигра
10-01-2024г.
0
Лентата

Полицията във Великобритания започна първото по рода си разследване за изнасилване във виртуалната реалност, след като непълнолетна се оплака, че нейният аватар е бил нападнат във видеоигра. Момичето е под 16-годишна възраст и е получило силен стрес, след като нейният виртуален персонаж е бил нападнат и изнасилен от група непознати аватари.

Въпреки че самото момиче не е получило никакви физически наранявания, от полицията казват, че тя страда от сериозни психологически и емоционални травми, подобни на тези, които изпитват истинските жертви на изнасилване. Причината е, че виртуалният свят е създаден така, че да бъде максимално убедителен като изживяване за хората, които пребивават в него. Това е първото официално разследване в Обединеното кралство, което се занимава с виртуално сексуално престъпление. Според Националната асоциация за защита на децата във Великобритания 15% от децата между 5 и 10 години играят игри във виртуална реалност всеки ден.

Престъпленията във виртуалната реалност Според експертите във Великобритания трябва да има начин да се прилагат наказателни мерки за сексуални престъпления във виртуалната реалност, за да бъдат спрени сексуалните престъпници чрез новите технологии да достигат до своите жертви.

Повдигат се обаче и други въпроси - редно ли е органите на реда да разследват виртуални сексуални престъпления, докато все още не успяват да разкрият огромен брой от реални изнасилвания? Освен че дефинирането и разкриването на подобни престъпления е изключително трудно, оказва се, че и чисто географски има някои спънки. Например: по чие законодателство би бил съден извършител на виртуално престъпление, ако физически е в друга държава, в която законите са различни, спрямо местонахождението на жертвата?

От години технологичните умове, начело с основателя на Facebook Марк Зукърбърг, работят за усъвършенстването на изживяването на потребителите в метавселената. Така участниците могат да живеят друг живот виртуално. С помощта на специални очила и други аксесоари потребителите могат да живеят какъвто си живот искат в метавселената и да бъдат какъвто човек решат.

Източници: actualno.com, novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.