ЕК иска търсачката на Google да показва първо статиите на прозападни журналисти

ЕК иска търсачката на Google да показва първо статиите на прозападни журналисти
09-01-2024г.
0
Лентата

Европейската комисия (ЕК) настоява Google и други технологични гиганти да насърчават антиправителствени беларуски медии за сметка на тези, на които е разрешено да работят свободно в страната, съобщи Financial Times. През последните години Минск забрани десетки проопозиционни издания, обвинявайки ги в подстрекателство към насилствени протести.

Неназовани беларуски журналисти, които са избягали от страната, се оплакаха на Европейската комисия, че тяхното съдържание, критикуващо президента на Беларус Александър Лукашенко, „не успява да достигне до целевата аудитория“.

Те обвиниха алгоритмите, използвани от търсачките на технологичните компании, които вземат предвид местното законодателство. В резултат на спазването на местните закони статии на медии, които не са забранени в Беларус, се появяват по-високо в търсачката на Google от статиите на тези, които са забранени.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия за ценностите и прозрачността, заяви за Financial Times, че „борбата с дезинформацията и насърчаването на свободата на медиите са двете страни на една и съща монета – и ние искаме технологичните гиганти да правят и двете“. Тя също настоя, че западните компании трябва да осигурят видимостта на достоверната информация, каквато дават забранените медии.

Според източниците на изданието, Йоурова е изразила загриженост относно Беларус пред представители на Google миналия месец. Технологичната компания призна, че търсенията „винаги могат да бъдат по-добри“, но подчерта, че се стреми да налага политиките си по непредубеден начин.

Длъжностни лица в Брюксел също признават, според FT, че нямат правомощия да налагат репресии на технологичните компании за това, че не помагат на беларуски дисиденти в изгнание.

Йоурова беше сред високопоставените служители на ЕС, които подкрепиха така наречения проект Free Media Hub EAST, който през юли обяви плановете си да отпусне повече от 2,2 милиона евро на „независими“ руски и беларуски медии, работещи от ЕС. Самият проект се ръководи от Пражкия център за гражданско общество, финансиран от ЕС и САЩ.

Беларус блокира десетки местни медии по време на протестите през 2020–2021 г., когато опозицията в страната оспори резултатите от президентските избори, които Лукашенко спечели с огромна разлика. Беларуски официални лица твърдят, че митингите са били подпомогнати от западни държави в опит да свалят правителството.

Минск също така твърди, че множество медии са се опитали да разпалят и дори да координират протестите. Оттогава властите в страната приеха няколко законопроекта, затягащи медийните регулации, включително такъв, позволяващ забрани за чуждестранни медии.

Източник: obektivno.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.