Смут в Брюксел от перспективата Орбан да оглави Европейския съвет вместо Шарл Мишел

Смут в Брюксел от перспективата Орбан да оглави Европейския съвет вместо Шарл Мишел
08-01-2024г.
0
Лентата

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще се кандидатира за евродепутат на изборите за Европейски парламент през юни и ще се оттегли, ако бъде избран, което предизвика надпревара за негов заместник или риск ролята да се върне на унгарския премиер националист Виктор Орбан, пише в. "Гардиън".

"Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 г.", заяви Мишел пред белгийски медии късно в събота. Бившият белгийски премиер е шеф на Съвета на ЕС - групата на правителствените ръководители на 27-те държави - членки на ЕС, от 2019 г. насам.

"Ако бъда избран, ще заема мястото си [в Европейския парламент]. Европейският съвет може да предвиди и да посочи свой наследник до края на юни, началото на юли", каза той и добави, че ще се кандидатира като водещ кандидат на своята белгийска дясноцентристка партия "Реформаторско движение".

Изненадващото решение означава, че правителствените ръководители от ЕС, които съвместно назначават председателя на Съвета, са подложени на значителен натиск да се споразумеят за наследник на Мишел преди 1 юли, когато Унгария трябва да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета.

Съгласно правилата на ЕС при липса на постоянен председател на Съвета постът, който включва председателството на заседанията на Съвета и заедно с парламента е от основно значение за формирането на новата комисия, се пада на държавата членка, която изпълнява ротационното председателство.

Така Орбан, който неведнъж е обвиняван, че държи европейската подкрепа за Украйна като заложник заради милиарди евро финансиране от ЕС за Унгария, замразено заради редица спорове, свързани с върховенството на закона, на практика ще управлява съвета.

В неделя Мишел реагира на критиките срещу решението си, като заяви: "Искам да е ясно, че при всички случаи през юни трябваше да се вземе решение за моя наследник, а решението на парламента ще бъде през юли, така че за съвета е лесно да вземе решение, да предвиди встъпването в длъжност на моя наследник. "Има много инструменти, ако има политическа воля да се избегне Виктор Орбан".

Европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и на 27-28 юни - след петгодишните парламентарни избори, които ще се проведат в целия блок от 6 до 9 юни - за да започнат да се борят за висшите постове в блока, включително за председателите на комисията и съвета.

Обикновено тези преговори продължават месеци и завършват с назначаването на новата комисия в края на ноември - тогава трябваше да изтече мандатът на Мишел като председател на Съвета. Сега обаче лидерите ще разполагат с много по-малко време.

Някои наблюдатели на ЕС омаловажиха значението на този ход на Мишел. Това "просто премества надпреварата за неговия наследник с шест до девет месеца по-рано", заяви Хосук Ли-Макияма от Европейския център за международна политическа икономия, цитиран от изданието.

Това би било "неприятно за няколко кандидати, които все още ще са заклещени в националната политика", каза той, но това е "длъжност от второ ниво, която вече е предназначена за някой близък до Франция и [от] левицата".

Други обаче осъдиха решението на председателя на Съвета като прибързано и егоистично.

Алберто Алемано, професор по право на ЕС в бизнес училището HEC Paris, заяви, че ходът е "не само егоцентричен, но и безотговорен": "В момента е в ход процес на подготовка за присъединяване към ЕС - "Орбан няма право да изпълнява ротационното председателство на ЕС поради очевидния конфликт на интереси между това, че нарушава правото на ЕС и това, че [Унгария] потенциално може да бъде председател на заседанията на Съвета, на които се вземат решения за санкции [срещу Унгария]", заяви Алемано, цитиран от "Файненшъл Таймс".

Според него Мишел е бил "най-неефективният председател на Съвета, назначаван някога", а "постоянната му битка на егото" с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен е отслабила Съюза на международната сцена. Засега Фон дер Лайен не е съобщила дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат.

Стивън ван Хеке, професор по европейска политика в университета в Льовен, заяви пред белгийското радио, че Мишел ясно показва, че "личните му интереси са по-важни от интересите на европейските институции".

Орбан е "последното нещо, което някой иска", каза Ван Хеке. "Сега ще трябва да има "сделка за работа" до края на юни, веднага след изборите... Това е доста голямо предизвикателство."

Холандският евродепутат Софи ин'т Велд обвини Мишел, че е напуснал кораба. "Капитанът напуска кораба по средата на бурята. Ако толкова малко сте ангажиран със съдбата на Европейския съюз, тогава колко надежден сте като кандидат?", попита тя.

През изминалата година Орбан беше постоянен трън в очите на политиците на ЕС. По време на срещата на върха на лидерите на блока през декември той отказа да се съгласи с четиригодишен пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, считан за жизненоважен за оцеляването на страната през тази година в условията на руска инвазия.

През октомври той се срещна и с руския президент Владимир Путин - единственият лидер на ЕС, освен австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи това, откакто през 2022 г. започна пълномащабната инвазия.

Европейската комисия спира над 30 млрд. евро от фондовете на ЕС на Унгария поради опасения за върховенството на закона и правата на човека на фона на все по-антиевропейската реторика от страна на Будапеща. През ноември комисията се съгласи да отпусне първоначално плащане от потенциалните 10,2 млрд. евро, за които Унгария вече може да претендира благодарение на някои предварителни реформи.

Мишел ще бъде първият действащ председател на Европейския съвет, който ще се кандидатира в изборите за ЕС, припомня "Файненшъл Таймс".

Източник: dnes.dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.