Белият супремасизъм е отрова, заяви Байдън

Белият супремасизъм е отрова, заяви Байдън
09-01-2024г.
0
Лентата

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита днес в Чарлстън в югоизточната част на страната, където беше извършено едно най-тежките масови престъпления на расистка основа в наскорошната американска история, да мобилизира отново афроамериканския електорат, но беше застигнат и от конфликта между Израел и "Хамас", отбелязват световните агенции.

Байдън произнасяше реч в църква "Майка Еманюъл" в Чарлстън, когато демонстранти го прекъснаха, призовавайки за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Президентът заяви, че разбира тяхната емоция. Той добави, че "работи дискретно, за да намали Израел присъствието си в Газа". Протестиращите след това бяха изведени от храма.

През 2015 г. бял супремасист застреля пастор и осем цветнокожи богомолци в църквата, в която днес говори Байдън. Същият този храм е бил неделимо свързан с борбите на афроамериканците. Там е говорил и Мартин Лутър Кинг.

"Белият супремасизъм е отрова", заяви Байдън пред множеството в църквата, а после отправи атака срещу големия си противник Доналд Тръмп, когото обрисува като опасност за демокрацията.

Байдън също така изобличи неверния прочит на историята за  Гражданската война в САЩ и припомни, че по време на нея конфедеративният Юг, обявил независимост от САЩ, се е борил за запазване на робството, отменено в останалата част на страната.

Пред множеството Байдън заяви, че е президент благодарение и на чернокожата общност на Южна Каролина. И добави, че е направил всичко по силите си, за да оправдае доверието, което му е било гласувано.

Байдън призова на предстоящите избори да се избере истината и накрая отбеляза: "Не мисля, че Бог ни е отвел толкова далеч, за да ни изостави".

Афроамериканският електорат изигра определяща роля в победата на Байдън на президентските избори преди четири години, като гласува на 92 процента за него. Но сега, според наскорошните допитвания Тръмп може да се надява на до 20 процента от гласовете на чернокожите избиратели, което означава, че той подяжда този сегмент от електората на Байдън. Опасността за Байдън е, че може много чернокожи да решат да се  въздържат  от гласуване на тези избори, отбелязва Франс прес.

В Южна Каролина ще има първични избори на демократите на 3 февруари, като това ще бъде важен тест на Байдън.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.